Önjáró járművekhez tervez jelző világítást a Mercedes

A Mercedes olyannyira készül már az önvezető autók korszakára, hogy már azokat a jelzőfényeket tervezgetik, melyeknek köszönhetően a gyalogosok kiismerhetik a gép szándékait.

Az önvezető autók korszaka közeledik, így ideje olyan problémákkal is foglalkozni, mint például az emberi bizalom a gépek felé. A felmérések ugyanis kimutatták, hogy egy olyan önjáró jármű, mely nem ad semmilyen visszajelzést a gyalogosok felé, sosem fogja elnyerni az emberek bizalmát, egyszerűen a legtöbben nem mernek lelépni elé a zebrán.

A Mercedes ezt a most még hiányzó bizalmat szerezné vissza azzal a világítás rendszerrel, amit most egy S-osztály tetején mutattak be. A szerkezet lényege, hogy elindulás előtt gyorsan, megálláskor pedig lassan villog a cián kék jelzés, illetve a szélvédőbe és az oldalablakokba épített LED sor képes lekövetni azokat a gyalogosokat, melyeket észlelt a rendszer. Ezzel a járókelő ellenőrizheti, hogy az autónak tudomása van-e róla, illetve előre látja, hogy a jármű meg fog állni, vagy éppen tovább fog haladni.