Nem örül a Porsche annak, hogy a Singer Design az ő márkajelzéseiket használja

A kimondottan Porsche modelleket átépítő Singer Design évek óta használja a német gyártó márkajelzéseit, ám ez úgy tűnik a jövőben változni fog. Hiába a több mint 10 éves közös múlt, a Porsche feliratok miatt kellett levenniük egy koncepció modell képeit az internetről.

Hiába adott egy műhely, mely elég régóta foglalkozik már egy bizonyos gyártó modelljeivel, ez még közel sem feljogosítás arra, hogy annak a márkajelzéseit is használja. Ebbe a pofonba futott most bele a Singer Design a januárban bemutatott ACS (All-Terrain Competition Study) tanulmánnyal.

A brutális off-road átiratnak készülő, és nem mellesleg a Porsche rali versenyeken elért sikerei előtt tisztelgő különlegesség ugyanis nem csak a Singer márkajelzéseit viseli magán, hanem bizony a műhely által közölt képeken a küszöbnél és a járgány hátulján egy-egy méretes Porsche felirat is látható. Ezt nem engedélyezte a német gyártó, ami miatt most minden hivatalos online felületről el kellett távolítani a koncepció képeit. Persze, az internet nem felejt, így onnan hiába vették le őket, mindenhol máshol továbbra is fellelhető a galéria.

A Porsche reakciója a védjegy miatt valamilyen szinten érthető, ám azért be kell látni, hogy a 3,6 literes hathengeres motorjából 450 lóerőt kipréselő terep versenyautó nem éppen egy amatőr átalakítás, ráadásul kiváló PR értéket is képviselhetne. De hát a jog, az mint tudjuk, nem játék, így a 911 ACS lekerült a Singer honlapjáról és a Facebook felületéről is.

Persze, ez közel sem jelenti azt, hogy a program ezzel el is lenne kaszálva. Valószínűleg annyi történik majd, hogy a küszöbről és hátulról eltüntetett (mondjuk díszbetéttel lefedett) felirat után újra fotózzák a gépet és mehet minden tovább. Ha lesz széria kivitel (egyelőre két példányban létezik csak a kocsi), azon pedig már alapból nem lesz ott majd Porsche felirat, ezzel megvalósítva a „káposzta is megmarad és a kecske is jóllakik” jelenséget.

Az más kérdés, hogy mi lesz a már korábban bemutatott Singer Porsche restaurálásokkal és átalakításokkal, hiszen ezeken is szép számmal megtalálható a Porsche felirat. Valószínűleg semmi, hiszen ezek már jó ideje az új tulajdonosoknak okoznak örömöt, utólag pedig macerás lenne a felirat eltüntető beavatkozás. Az viszont biztos, hogy innentől kapcsolatban lesz a Singer és a Porsche jogi osztálya, a lehető leghamarabb mindkét fél számára elfogadható megoldás után kutatva.