Kínai alapokkal jön az első lengyel elektromos járgány

Nem is olyan régen a semmiből bukkant elő az Izera, mely egy új lengyel autóipari szereplő a piacon. Vagy legalábbis lesz, ugyanis az első modelljük jelenlegi tervek szerint 2025-ben érkezik, Geely alapokra felhúzva.

Az autóiparban jelenleg végbemenő változások a nagyobb gyártókat komoly mértékben megterhelik, az újonnan felbukkanó kisebb cégeknek viszont kimondottan kedveznek. Az elektromos autózás és a techipar egyre nagyobb térnyerése ugyanis olyan vásárlókat is megszólít, akik nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a már megszokott márkaneveknek, hanem inkább úgy nézik a járgányokat, mint informatikai vagy szórakoztató rendszert, amivel mellesleg lehet közlekedni is.

Az ilyen vásárlókat fogja megszólítani a lengyel Izera, mely egy teljesen új autóipari szereplő, jelenleg konkrét kínálat nélkül. Az első autójuk viszont szépen lassan körvonalazódni látszik, ám közel sem kizárólag saját fejlesztésről van szó.

A cég ugyanis a Geely-vel egyezett meg, azaz az elektromos hajtást és az alapokat a kínai fél adja majd, a formaterv és az infotainment pedig a lengyelek sajátja. Az autó összeszerelése is Lengyelországban történik majd, egészen pontosan abban a gyáregységben, amit a márkát is birtokló ElectroMobility Poland kezd el építeni Jaworzno városa mellett a jövő év folyamán.

Az 1,1 milliárd eurós beruházást jelentő gyár a tervek szerint már 2025 elején megkezdheti a működését, így ekkor már meg is kezdődhet az Izera tényleges piaci bevezetése az elektromos SUV-al, melyet aztán nemsokkal egy hatchback és egy kombi modell is követ majd.