Hat applikáció, amiről egy autós jó ha tud

mobile_applicationA cikkben bemutatott applikációk az iOS és Android app store-okban elérhető népszerűbb autós alkalmazások közé tartoznak. Sok közülük igényli, hogy a telefon GPS-e be legyen kapcsolva, így gyorsabban lemerülhetünk, ezért jobb, ha magunknál tartunk egy telefontöltőt. Emellett ajánlott, egy szélvédőre vagy műszerfalra szerelhető tartó beszerzése a telefonhoz, különben könnyen lehet, hogy a baleset bejelentő app-ra is rövidesen szükségünk lesz…

aCar
Operációs rendszerek: Android, Blackberry

Gyakorlatilag minden, a kocsival kapcsolatos feladatban segíthet. Kezdésként meg kell adni a kocsi alapvető információit (akár több kocsit is követhetünk vele). Ezután kiszámolja például a fogyasztásunkat, azt, hogy mikor kell legközelebb tankolnunk, és azt, hogy ez pontosan mennyibe fog kerülni. Emellett feljegyezhetünk minden karbantartást, amire az autónak szüksége volt, így pontos számokat kaphatunk arról, hogy mennyibe kerül nekünk a kocsi fenntartása, illetve azt is megjegyzi, hogy mikor van legközelebb karbantartásra szükség.

Car Locator
Operációs rendszer: Android

A Car Locator funkciója a nevéből kitalálható: megjegyzi, hova parkoltunk le és segít megtalálni autónkat. Az egyéb funkciók közül a leghasznosabb a riasztó, amely az általunk meghatározott és beállított parkoló idő lejártakor megszólal, illetve az, hogy emailben vagy sms-ben megkaphatjuk az autó pontos helyét.

iOnRoadionroad_3
Operációs rendszer: iOS, Android

Az iOnRoad lényege, hogy a telefon kamerája és GPS segítségével érzékeli az előttünk haladó autókat, és figyelmeztet a potenciális ütközési veszélyekre. A program kiszámítja, hogy jelenlegi sebességünk mellett mennyi idő múlva ütköznénk neki az előttünk levő kocsinak. Az autókat különböző színű, auraszerű mezők veszik körül a telefon képernyőjén, ahogy közeledünk feléjük (zöld – ha 8 másodpercnél több kell az elérésükhöz, sárga – ha 8 másodpercnél kevesebb, és piros – ha 5 másodpercnél kevesebb), de hangjelzéssel is figyelmeztetet minket. Az applikáció emellett előre felhívja a figyelmet a súlyosabb közlekedési torlódásokra, és arra is, ha a dugóból nemsokára kikerülünk.

Torque Pro
Operációs rendszer: Android

A Torque Pro saját autójuk szerelmeseinek applikációja, akik mindenről tudni akarnak, ami a kocsijuk belsejében éppen történik. Használatához Bluetooth OBD2 autódiagnosztikai adapter szükséges (ára nálunk kb. 15-20 ezer Ft), melyet a kormány alatti csatlakozóba kell illeszteni (a legtöbb 2000 után gyártott autó rendelkezik ilyennel). Ez után az adaptert összedugjuk az okostelefonunkkal, és már készen is vagyunk.

Az applikáció kiszámolja autónk benzinfogyasztását, teljesítményét és forgatónyomatékát. A pontos eredményekhez részletesen meg kell adnunk a Torque-nak autónk olyan adatait, mint a súly vagy a motor típusa. Az applikáció emellett képes kiolvasni az autó elektronikus motorirányító egységéből (ECU) az esetleges hibákat, és azt is leellenőrizhetjük, hogy az információt gyűjtő szenzorok megfelelően működnek-e.

iwreckedmainiWrecked
Operációs rendszer: Android, iOS

Az iWrecked-re remélhetőleg nem lesz érdemben szüksége senkinek, ugyanis ezzel az applikációval a potenciális autóbalesetek bejelentéséhez gyűjthetünk adatokat. Kezdésként bele kell táplálnunk minél több adatot a kocsinkkal kapcsolatosan, hogy később, ha esetleg baj történik, már ne kelljen. Ha már megtörtént a baleset, az iWreckedbe négy fajta adatot vihetünk be: a balesettel, a másik vezetővel, a rendőrséggel kapcsolatos adatokat, illetve egyéb információkat. Hasznosak lehetnek például a másik vezető biztosítási adatai vagy a rendőrségi ügyszám, vagy hogy a GPS-ünk alapján megkeresi nekünk a legközelebbi taxit, rendőrségi állomást vagy a mentőket.

Waze
Operációs rendszer: iOS, Android

A Waze egy közösségi alapon működő navigációs applikáció, amelyet használhatunk passzív vagy aktív módban. A passzív felhasználóktól a Waze információkat vesz át az út állapotáról és a forgalomról például olyan módon, hogy ha két Waze-használó ugyanazon a helyen egyszerre lassít le, a program kikövetkezteti, hogy dugóban vannak. Az aktív Waze-használók önként táplálják be a rendszerbe az utak állapotát, a benzinárakat és a rendőri ellenőrzés helyeit, illetve bővítik a térképeket.

Az applikáció ezen kívül magában foglal egy pontgyűjtő rendszert, és ha elég pontot gyűjtünk össze, szintet lépünk. Az alacsonyabb szintű felhasználók kevesebb dolgot táplálhatnak be az adatbázisba és például nem állíthatnak be saját avatárt. Körülbelül 160 megtett kilométer után „felnőtté” válunk a pontrendszer szerint.

Ha beírunk egy címet vagy egy hely nevét, a Waze rögtön több útvonalat is kreál számunkra és azt is megmondja, melyik úton haladva körülbelül mennyi idő alatt érhetünk oda. Részletesen figyelmeztet minden lehetséges veszélyforrásra vagy lassító tényezőre, amivel találkozhatunk a választott útvonalon. Így több szempontot is mérlegelve választhatjuk ki, hova milyen úton jutunk el. Sőt, ha valamiért szívesebben használunk egy olyan útvonalat, amit a Waze magától nem ajánlana, a program megjegyzi és egy idő után automatikusan is javasolni fogja azt.

Forrás: www.computerworld.com