Amerikában lekerül a palettáról a Toyota Yaris

A Toyota az amerikai piacon elengedi a Yaris kezét. Igazság szerint már egy ideje megtette ezt azzal, hogy Mazda 2 modelleket maszkoltak át ezen a néven, de most már ez sem lesz.

A Toyota a paletta egyszerűsítése mellett döntött költséghatékonysági okokból, aminek első jele az amerikai piacon lesz tetten érhető. A japánok ugyanis jövő hónapban leveszik a palettáról az amerikai Yaris verziót kereslet visszaesésre hivatkozva.

Fontos azonban hozzátenni, hogy az amerikai és az európai Yaris eddig is két különböző autó volt, így a számunkra ismert és nemrég bemutatott modellgenerációt nem érinti a döntés. A tengerentúlon eddig Mazda 2 átiratokat kínáltak ezen a néven a Toyota és a Mazda együttműködési megállapodása miatt.

A Carscoops információi szerint ráadásul a gyártó betömni sem szeretné a későbbiekben a paletta alján keletkező lyukat, a márka amerikai képviselete ugyanis azt nyilatkozta, hogy sem a Yaris méretosztálya, sem pedig az általa képviselt értéktartomány nem szerepel a márka közeljövőre érvényes terveiben.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon ez következik az itteni piacon is? Garantáltan nem! A Toyota ugyanis megannyi más gyártóhoz hasonlóan ráérzett arra, hogy a kisautóknak van jövője Európában, csak éppen picit közelebb kell vinni a kínálatot a divatos SUV vonalhoz. Ezért is mutatták be nem sokkal az új Yaris generáció leleplezése után a szabadidőautós jelleggel felspécizett Cross változatot is.