Brutális pályaautót épített egy ausztrál cég

Quantum GP700 néven mutatta be az Ariel Atom legújabb kihívóját egy ausztrál cég, a típus nevében lévő szám a teljesítményére és a tömegére egyaránt utal.

A felépítése és a menetteljesítményei is az Ariel Atom legnagyobb kihívójává teszik az ausztráliai Quantum Performance Vehicles újdonságát. A GP700 ugyanis a nevéhez illően mindössze 700 kilogrammot nyom, a 2,7 literes motorja pedig két turbótöltő segítségével 700 lóerős teljesítmény és 654 Nm nyomaték leadására képes.

A hatfokozatú szekvenciális váltóval szerelt pályaautó ezért elképesztő száguldásra képes: 2,6 másodperc alatt gyorsul nulláról százra és 280 km/óra a végsebessége. Nem meglepetés, hiszen a tömeg-lóerő aránya egy az egyhez, amit csak a Koenigsegg Agera One:1 tudhat magáénak. A készítői szerint padlógáznál a szabadesésnél is nagyobb gyorsulást élhetünk át, a fékezés élménye pedig az anyahajóra leszálló vadászgépéhez hasonlítható. A formulaautókéra hasonlító szárnyakkal ráadásul a végsebességnél akkora leszorítóerőt termel a GP700, hogy elviekben fejjel lefelé is tudna száguldani.