Hogyan találjunk jó autószerelőt?

carrepair

Forrás: myindiapictures.com

Kevés alacsonyabb presztízsű hivatás van manapság az autószerelőénél – a többség szemében a szakma a lehúzós, problémát megoldani képtelen kóklerekkel egyenlő, akiknél ha lehet, inkább nem hagynánk ott kocsinkat, miközben kétségbeesetten keressük a szabályt erősítő kivételeket. Sajnos sokan kénytelenek a kárukon tanulni, igényesebbek között pedig az is előfordul, hogy akár száz kilométereket is utaznak egy korrekt szakember kedvéért.

A problémák gyökere, hogy mára az autók mechanikája túlságosan összetetté vált, senki nem mondhatja el magáról, hogy mindenhez ért, így aztán alapszabály, hogy ne higgyünk annak, aki mégis ezt állítja: a szerelők jelentős része a vevők elvesztésétől félve igyekszik fenntartani ezt az illúziót, hogy aztán csúfosan belebukjon a próbálkozásba.

Hova igen és hova ne

A saját házuk garázsában szerelő „kicsiktől” általában óvakodni kell, gyakran nem rendelkeznek a megfelelő képesítéssel, a szervizláncokban illetve a márkaszervizekben egy bizonyos szintig meg lehet bízni, azonban személyzetük képzettsége gyakran csak egy szükséges minimumot ér el, munkájukat pedig nem túl nagy kedvvel végzik, így a javítás minősége kétséges lehet. Előnye viszont az ilyen nagyobb üzleteknek, hogy szolgáltatásaik garanciálisak, az esetleges hibákat általában kijavítják.

A legjobb megoldást így az olyan szakemberek jelentik, akik csak egy-egy márkába vagy jól behatárolható szakterületbe ásták bele magukat, azon belül viszont valóban igényes munkát végeznek. Ezek a szerelők felszerelésükbe komoly pénzeket ölnek, a problémáknak pedig lelkiismeretesen utánajárnak, ebből következően viszont munkájukért az átlagnál jóval nagyobb árat kérnek, ami sokunknak meghökkentő lesz, de ha megtehetjük, illetve ismerünk ilyen szakembert, mindenképp forduljunk hozzá!

És végül egy rövid összefoglaló videó, hogy miért ne álljunk neki a javításnak mi magunk: