Pénzügyi szótár

Adós

Azaz ügyfél. Az a lízinget igénybevevő magánszemély(ek), egyéni vagy társas vállalkozó(k), amelyeknek a hitelező hitelt folyósít. A kölcsön igénylésekor, a szerződés megkötés pillanatában adóssá válik a hitelező felé.

Adósminősítés

Az a folyamat, melynek során a finanszírozó cég azt bírálja el, hogy a potenciális ügyfél megfelel-e a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges elvárásoknak.

Árfolyam

A külföldi deviza forintban meghatározott vételi és eladási árát jelenti.

Átütemezés

Gépjármű-finanszírozásra kötött szerződés új feltételekkel való újrakötése.

Átvállalás

Az ügyfélnek lehetősége van a lízinggel terhelt autójának a szerződés átkötésére egy másik fél számára. Ehhez szükséges, hogy az új ügyfél adósminősítése is megfelelő legyen.

Bázisárfolyam

Deviza alapú hitel felvételekor a kölcsön folyósításának napján meghirdetett, az akkor aktuális vételi kamatláb. Ehhez az árfolyamhoz viszonyítva állapítják meg a havi törlesztés nagyságát.

Beépített Casco

Törésbiztosítás az autóra, mely egyéb károkat is magában foglal, pl. lopás, rongálás, elemi károk. Ennek a biztosításnak a havidíját az ügyfél a törlesztő részlet részeként fizeti ki. Olcsóbb és a futamidő végéig teljes körű biztonságot nyújt.

Beépített Törlesztés Védelem

Magánszemélyek számára ajánlott, zárt végű pénzügyi lízinghez kapcsolható szolgáltatás, melynek fő feladata az ügyfél kedvezőtlen helyzetének támogatása. Nem igényel külön ügyintézést és szerződéskötést sem. Főleg azon magánszemélyeknek ajánlott, akiknek a családi költségvetés forrása egyetlen ember keresetéből áll. Díja változatlan és a havi törlesztő részletbe épül be. Három típusa van: standard, prémium, prémium+.

Casco-mentes hitelszerződés

Az a hitelkonstrukció, amely mellé az ügyfél nem köt casco-biztosítást. Ilyenkor a havi törlesztést a kockázati kamatfelárral növelik meg. Ha valami baj történik az autóval (pl. lopás, törés), akkor az ügyfél köteles minden költséget (beleértve a fennálló hiteltartozást is) egy összegben kifizetni. Ezért a casco-mentes szerződést tartalékkal rendelkezőknek érdemes megkötni.

Deviza

Külföldi pénznemre szóló, külföldön fizetendő követelés.