Szereted a hangos autókat? Egy kanadai tanulmány szerint akár pszichopata is lehetsz!

Egy kanadai professzor fejéből pattant ki az ötlet, hogy meg kéne vizsgálni pszichológiai alapon, milyen személyiségtípusok vonzódnak leginkább a nagyon hangos és csattogó autókhoz. Az eredmény nem pont az lett, amit várt a prof.

Kanadában, az Western University egyik professzora gyakran sétálgatott az egyetem környékén a kutyájával. Mind a ketten összerezzentek, amikor egy hangos, esetleg durrogó kipufogós autó elszáguldott mellettük. Ekkor tette fel először magának a kérdést Julie Aitken Schermer, hogy vajon milyen személyiségtípusokat vonz az, hogy minél hangosabb legyen egy autó.

El is határozta, hogy csinál egy tanulmányt a saját szakterületén belül, ami nem más, mint a pszichológia. A felmérésbe 529 egyetemi hallgatót vont bele, férfiakat és nőket egyaránt, majd megkérdezte őket, hogy ők szeretik-e a nagyon hangos autókat, illetve átalakítanák-e saját járgányukat úgy, hogy az még hangosabb legyen. Mindezek mellé egy pszichológiai tesztet is mellékelt, mely arra mutat rá, hogy a kitöltőre melyik állítás az igaz esetlegesen: nárcizmus, szadizmus, pszichopátia és machiavellizmus.

Julie Aitken Schermer elmondta, hogy ő arra számított, hogy a nárcisztikus személyek lesznek többségben a témában, hiszen ők szeretik felhívni magukra a figyelmet. Ezzel ellentétben a felmérés teljesen más eredményt hozott. A hangos autókat kedvelők többségénél ugyanis a szadizmus és a pszichopátia bukkant fel legtöbbször a teszteredmények alapján. „Ezek a személyiségek figyelmen kívül hagyják a többi ember érzéseit. Sőt, sokszor még élvezettel nézik azt, ahogy mások megijednek egy durranástól.”- mondta a professzor a CBC-nek adott interjújában.

Persze, hozzá kell tenni, hogy általánosítani semmilyen esetben sem szabad, a felmérés is csak a felbukkanó jelek gyakoriságát figyeli meg. Tahát nyugalom, attól még nem vagy pszichopata, mert szereted a kiguruláskor visszadurranó kipufogót, sőt, a dolgokat megfordítva, létezhetnek olyan pszichopaták és szadisták is, akik inkább a hangtalan autózást létesítik előnyben.