Viszlát hidraulikus futómű!

Szinte észrevétlenül zárult le egy korszak a múlt héten. Francia lapértesülések szerint ugyanis kigördült a gyárkapun az utolsó hidraulikus felfüggesztéssel készült Citroen C5-ös. 

 

Alapvetően nem sok újdonság van a tényben, hogy a Citroen leáll az egészen az ötvenes évekig visszavezethető, folyamatosan fejlesztett és a márka saját műszaki arculatához hozzátartozó hidraulikus felfüggesztés beépítésével. A márka illetékesei már korábban bejelentették, hogy a most még futó (de hamarosan leálló), második C5-ös sorozattal búcsúzik majd a rendszer. Persze, már több mint öt éve egyáltalán nem minden C5-öst szereltek fel ezzel a technológiával, hiszen alapértelmezett változatban hagyományos acélrugós rendszerrel készült az autó, csak a csúcsmodellekhez és kérésre került hidraulikus rendszer az autókba. A C5 utódja ősszel mutatkozik be, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a C5 Aircross tanulmányon alapuló SUV lesz belőle hagyományos limuzin helyett. A jelenlegi, 2008 óta készülő sorozat azonban Kínában tovább készül majd.

A magunk részéről kifejezetten sajnálatosnak érezzük a döntést. A hidraulikus felfüggesztési rendszer mára szinte egybeforrt a Citroennel. Volt alkalmunk kipróbálni még anno az XM-ben, a Xantiában – sőt, annak Activa változatában is – és persze a C5-ösben. Bár ezek mind különböző rendszerek voltak, mindegyikről elmondható volt, hogy páratlan utazási komfortot, ugyanakkor elképesztő kanyartulajdonságokat biztosítottak mindegyik modellnek. Kissé meglepő is, hogy az a márka, amelynek jelmondata a „Creative Technologie” pont a kreatív technológia alkalmazásával hagy fel, hogy inkább divat-SUV-okat hajigáljon a vásárlókhoz De hát a világ változik, a Citroen anyavállalata, a PSA-konszern pedig a legnyereségesebb autógyártó manapság, így üzleti megfontolásokból aligha kérdőjelezhető meg a döntés. De ettől még sajnálatos. Kármentésként értelmezhető, hogy a C5 Aircrossban is lesznek hidraulikus részegységek – de már hagyományos rugós rendszerrel kombinálva. Reméljük, hasonló komfortot biztosít majd az is.