Visszatér a Wankel-motor

A Mazda Párizsban jelentette be, hogy most már biztos, hogy vissza tér a 2012 óta halottnak hitt bolygódugattyús motor. Más lesz a szerepe, mint régen volt.

A Mazda az RX-8 2012-es nyugdíjazásával a Wankel-motort is kiirtotta a palettáról. Már azt hittük, hogy sosem hallunk újra a híres-hírhedt bolygódugattyús motorról, erre most a Párizsi Autószalonon megerősítést nyert: pár éven belül újra autóba kerül Felix Wankel találmánya.

Persze, van egy kis turpisság a dologban. Visszatérése után már nem vesz közvetlenül részt a meghajtásban, hanem az elektromos autókban, mintegy hatótáv növelőként fogják majd használni a japánok, azaz ha merül az akkumulátor, aggregátorként kapcsol majd be a Wankel-motor, hogy feltöltse azt.

A Mazda ezzel együtt azt is megerősítette, hogy már készítik az első elektromos autójukat. Milyen lesz? Erről egyelőre még nem esett szó, ám azt készpénznek vehetjük, hogy nem egy olyan sportkocsival fognak beszállni az elektromos piacért vívott harcba, mint a három éve bemutatott és a képeken is látható RX-Vision tanulmány.