Visszatart bizonyos dízel modelleket a Daimler csalós szoftverek gyanúja miatt

A Mercedes-Benz is trükközött a dízel modellek szoftveres vezérlésével, legalábbis a német hatóságok szerint. Ez ügyben kezdődött vizsgálat, ami miatt bizonyos gázolajosokra nem vesz fel egy darabig megrendelést a gyártó.

A Daimler lehet a következő Volkswagen, ha bebizonyosodik a német KBA felügyelet gyanúja. A szakemberek szerint ugyanis a Mercedes is csalós szoftverekkel szerelte fel bizonyos dízel modelljeit, hogy az megkapja a jobb környezetvédelmi besorolást.

A vizsgálat elkezdődött, ha pedig bebizonyosodik a gyanú, akkor súlyos pénzbírságot fizethet a gyártó. Mindenesetre a hivatalos döntésig számos dízel motort visszatart a Mercedes, azaz nem vesz fel rendelést bizonyos gázolajos autókra.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ha ténylegesen igaz a hír, akkor rengeteg dízel modell környezetvédelmi besorolását tolják át rosszabb kategóriába, ami azt eredményezi, hogy az EU is elkezdi büntetni a céget a szabályok megsértése miatt. Egyes elemzők szerint nagyjából 1,5 milliárd eurós bírsággal nézhet szembe a cég az elkövetkező két évben.

A Mercedes képviselete már korábban hozzá tette, hogy az új környezetvédelmi szabályozások lehetetlen helyzetbe hozzák a gyártókat, mivel az elektromos modellekre nem a várt ütemben pártolnak át a vásárlók.