Vezess okosan!

smartphoneMára az okostelefon életünk nélkülözhetetlen eszközévé vált. Mi több, sokak életének már-már legfontosabb kelléke lett. Előnyeivel tisztában vagyunk, rengeteg alkalmazás segíti mindennapjainkat, nem kivétel a közlekedés és az autó karbantartása sem. Ugyanakkor egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a telefonhasználattal kapcsolatos veszélyek is.

Nem kérdés, egy okos masinával a vezetőülésben is könnyebb, hiszen ingyenes applikációk segítségével akár azt is megtudhatjuk, hol van dugó vagy traffipax az utunk során, de mérhetjük a fogyasztást, vehetünk autópálya matricát, vagy éppen parkolhatunk is.

A KSH adatai szerint 2014 első negyedévében összesen 1965 balesetet okozott személygépjármű, ami 12%-kal több a tavalyi év azonos időszakához képest. Az okostelefonok térhódításával a mobilhasználat okozta balesetek száma ezzel együtt látványosan emelkedik, így mára a társadalom majdnem olyannyira elítéli, mint az ittas vezetést.

Nem, felvenni sem lehet!

A KRESZ 1997 óta tiltja a telefonálást vezetés közben, mi több a tiltás a telefon kézbentartására is kiterjed!

És mit kapunk érte?

A büntetések vonatkozásában a jelenleg hatályos 2012-es szabálysértési törvénykönyv szerint a telefon használata nem tartozik a közigazgatási bírság hatálya alá, tehát az intézkedő háromféle szankciót alkalmazhat a jogsértővel szemben: 1., figyelmeztet, 2. helyszínen bírságol vagy 3.feljelent. A helyszíni bírság összege 5 000 forinttól 50 000 forintig, míg feljelentés esetében 5 000 forinttól 150 000 forintig terjedhet.

 

tabla