Város autók nélkül? Szaúd-Arábia szerint járható lehet ez az út is!

Szaúd-Arábia egy olyan település hálózat kiépítésébe kezdett, ahol nincs helye se utaknak sem pedig autóknak. Mindezek ellenére garantálják azt is, hogy a „Vonalon” belül egyetlen utazás sem tart majd 20 percnél tovább!

Már 2017-ben megfogalmazódott Szaúd-Arábia vezetőinek a fejében, hogy fel lehetne húzni egy új várost az ország északnyugati kietlen részére, ahol a legújabb technológiákkal segítik az ott élők mindennapjait. Persze, az élhetőség igencsak hangsúlyos szerepet kap, ezért már az első pillanatban tisztázódott, hogy Neom-ban (ez lesz az új város, vagyis inkább település láncolat elnevezése) nincs helye autóknak és utaknak.

Most Mohammed bin Salman herceg be is jelentette, hogy elkezdődnek a munkálatok, melynek keretein belül mintegy 500 milliárd dollár állami befektetéssel elkészül a település hálózat, mely „hiper-összekapcsolt jövőbeli közösségek hálózata lesz autók és utak nélkül a természet köré építve”. A tervek szerint az építkezés 10 éven keresztül fog tartani, majd 2030-ban már 1 millió lakosa lehet Neom-nak mintegy 380 ezer új munkahellyel ellátva.

Na de akkor hogy közlekednek majd az emberek? A települések vonalában végighúzódó ultragyors föld alatti vasúthálózattal, melynek köszönhetően a jelenlegi tervek szerint egy utazás sem tart 20 percnél hosszabb ideig a „Vonalon” belül. Természetesen külön lesz személy- és tehervonal is szép számban, hogy a lakosság áruval ellátása se akadjon meg egy pillanatra sem.

Mindezek mellett a világ egyik legnagyobb reptere is felépítésre kerül a most kijelölt 170 kilométeres szakasz valamelyik pontján, mely folyamatos járatokkal köti majd össze a világot a jövő településeivel.