Változik a gumiabroncsok kötelező jelölése

Az Európai Unió új szabályokat hozott a gumiabroncsok jelölését illetően. Elsőre nem szembetűnő a változás, ám mélyebbre ásva most már sokkal több információ lesz elérhető.

Megszületett az új Európai Uniós szabályozás a gumiabroncsok jelölését illetően. A leginkább szembetűnő újdonság, hogy most már a zajszint és az energiahatékonyság mellett a vizes úton fékezési képességet is fel kell tüntetnie a gyártónak. Szintén mostantól kötelező azt is megjelölni, hogy az adott abroncs havas vagy jeges úton is használható-e.

Mindezek mellett a QR kód is kötelezővé vált, aminek természetesen további információkat kell felfedniük beszkennelés esetén. Ilyen például a szavatossági idő, a maximális futásteljesítmény és a kopásra hajlam feltüntetése.

Fontos változás továbbiakban, hogy a fogyasztási besorolásnál most már nem a G a legrosszabb osztályzat, hanem F-ig tart a besorolás, azaz egy lépcső kiesett a skálából.

Az új szabályzat nem csak a személygépkocsira vonatkozik, hanem bizony a buszok és a teherautók esetében is ez érvényes mostantól.