Utcai autót épít a Red Bull

A Red Bull úgy döntött, hogy nem csak a versenypályán kergeti ezentúl a McLaren és a Ferrari modelleket, hanem utcai körülmények között is kipróbálja magát. Természetesen egy limitált szériás szupersportkocsi van éppen születőben.

Ha azt mondjuk, hogy Red Bull, akkor ma már sokaknak nem is a névadó energiaital jut az eszébe, hanem a méltán neves versenyistálló, mely az elmúlt években sikeresen tört borsot megannyi nagy múltú csapat orra alá. Most egy szinttel tovább lépnek a srácok, ugyanis készül a közúti közlekedésre szánt autójuk, melyet RB17 kódnévvel láttak el.

Az elnevezés azért is fontos, mert így megválaszolódik az a kérdés is, hogy a tavalyi RB16 versenyautó után az idei szezonra miért az RB18 elnevezésű géppel álltak rajthoz? Igen, a szezon előtt már elkezdődött a most bejelentett szupersportkocsi fejlesztése.

Egyelőre a részletekről keveset árultak el a gyáriak, csupán annyi tisztázódott, hogy összesen 50 darabot építenek meg a kétüléses autóból a gyáriak, a hivatalos premier pedig 2025-ben várható. A dizájnt jelenleg még szintén titok fedi, de biztosak lehetünk abban, hogy egy nagyon áramvonalas és futurisztikus verda képe fog kirajzolódni az évek folyamán. Miért lehetünk ebben ennyire biztosak? Mert Adrian Newey, a Red Bull istálló formatervezője álmodja meg. Newey ráadásul nem most próbálkozik először utcai autóval, az ő nevéhez kötődik ugyanis az Aston Martin legutóbbi szupersportkocsija, a Valkyrie.

Az Autocar magazin értesülései szerint a hajtáslánc fő eleme egy V8-as benzines erőforrás lesz, melyet elektronikus rásegítéssel és F1-es energia-visszanyelő rendszerrel látnak el. A rendszer összteljesítményét 1100 és 1300 lóerő közé saccolják a szakik, de ezt egyelőre még nem erősítette meg egy gyári forrás sem. Azt viszont igen, hogy nem mérik majd olcsón az utcai Red Bull-t, azaz 5 millió fontos árral számolhatnak már most az igencsak tehetős érdeklődők.