Újabb botrány bontakozik ki a Hertz autókölcsönző körül

A Hertz a világ egyik legnagyobb autókölcsönző vállalata, aki az elmúlt időszakban azzal került a figyelem középpontjába, hogy csődöt kellett jelentenie a koronavírus járvány okozta leállás miatt. Azóta csődvédelmet kértek, de most egy teljesen más ok miatt kell majd bíróságra járniuk.

A Hertz autókölcsönző csődje uralta a híreket az elmúlt hónapokban, ami nem csoda annak fényében, hogy az egyik legnagyobb ilyen cégről van szó, a tönkremenetel pedig azt jelentené, hogy az általuk birtokolt gépjárművek elárasztanák a használtautó piacot, alaposan lenyomva az árakat. Nem egy, hanem több tízezer autóról van szó! Azóta viszont csődvédelmet kértek, így a cég továbbra is küzd a megmaradásért. Ez még így jó is lenne, csak hogy Amerikában egy igen kínos perrel is szembe kell nézniük még ebben az évben. A vád szerint a rendőrséget átverve, vagyis hát inkább kihasználva tartották egyben a működésük alatt a méretes flottát.

Elég sok panasz szerint ugyanis, ha valaki nem vitte vissza pont időben a bérelt járgányt, akkor a cég azonnal lopottnak jelentette be az autót, ráadásul elég sok esetben még a rendszerből el is tűntek azok az adatok, amik a bérlésért kifizetett összeget tartalmazták. Ennek fényében a bejelentések úgy tűntek, mintha nem késés miatt keresnék az autókat, hanem egyszerűen valaki csak úgy elvitte volna őket a telephelyekről. Ha ez nem lenne elég, a vádirat olyan esetekről is beszámol, amikor a számítógépes rendszer hibája miatt még bőven visszavitel előtt álló bérelt autókat is lopottként állítottak be.

Természetesen ez rengeteg letartóztatást vont maga után, sokan pedig hónapokra börtönbe kerültek, mire fény derült a turpisságra. Természetesen ez már magában elég kínos, csak hogy volt egy még súlyosabb következmény: az egyik esetben a gyanúsított a rendőri fellépés hatására szívrohamot is kapott és kórházba kellett szállítani.

A csaknem 100 oldalas vádirat számtalan esetet ír le hasonló körülményekkel. Természetesen a Hertz vezetősége tagad, szerintük ugyanis csak olyankor vették igénybe a rendőrség szolgáltatását, amikor egy-egy felhasználó heteket késett az autó visszavitellel.