Új kis SUV-t mutatott be a Toyota

A Toyota a japán piacon rajtoltatta el az új Raize szabadidő modellt. Az európai jelenlét még nem garantált.

A Toyota lerántotta a leplet a legújabb modelljéről, mely egy kisebb méretű és megfizethető árú SUV. A Raize kimondottan a japán piacra készült a Daihatsu DNGA platformjára, mely a Toyotánál már jól ismert TNGA megoldás olcsóbb változata.

Méreteit tekintve az újdonságot közvetlenül a C-HR alá pozícionálták be a maga 3,9 méteres hosszával és 1,6 méteres szélességével. Mindezek mellett bármennyire is kicsi a Raize, az ázsiai piacon kiemelt fontossággal bír a praktikum, így 370 literes csomagteret alakítottak ki benne úgy, hogy ehhez egyetlen ülésről sem kell lemondania a vásárlónak.

Felszereltségét tekintve igen széles skálán variálható az autó, az alap kivitelhez például még központi kijelző sem jár, pénzért viszont aktív balesetmegelőző rendszer és összkerék meghajtás is kapható. Automata váltót is kínálnak hozzá a japánok a szintén Daihatsu eredetű D-CVT személyében. A motorpaletta egyetlen tagja az 1 literes háromhengeres benzines egység, melynek 98 lóerős teljesítménye bőven elegendő a kis kasztni lendületes mozgatásához.

Mindezek mellett a Raize legnagyobb előnye az ára, összesen ugyanis 1,6 millió japán yen-t kérnek el érte, ami nagyjából 4 millió forintnak felel meg, sőt, előfizetéses alapon is hozzá lehet jutni, ha valaki nem tervez hosszú távon vele. Sajnos úgy néz ki, hogy mi nem kapunk Dacia Duster riválist egyelőre a Toyotától, az európai terjeszkedésről ugyanis a leleplezéskor nem beszéltek a gyáriak.