Új elektromos versenyszériát jelentett be az FIA

Elektromos crossoverekkel rajtol el 2022-ben a SuperCharge bajnokság, az FIA következő villanyautókra épülő versenyszériája.

Az elektromos autózás térnyerésével egyre hangsúlyosabb lesz az autóversenyzés világában is a villanyosítás. Ez annak a következménye, hogy a gyártók már évtizedek óta a pályán szerzett tapasztalatokat kamatoztatják az utcai autók világában is, és hát belsőégésű motorokkal lebonyolított versenyből nem lehet elektromos autót tökéletesíteni.

Rob Armstron, a Jaguar F1 csapat egykori kereskedelmi igazgatója most még eggyel közelebb hozza a jövő autózását és az autóversenyzést. Az általa megálmodott SuperCharge bajnokságban ugyanis nem csak hogy villanyos autók versengenek, hanem a mai trendeknek megfelelve még crossoverek is lesznek a járgányok.

” Alejandro Agag (a Formula E társalapítója és az Extreme E bajnokság alapítója) és Jean Todt (FIA elnök) remek munkát végzett az elektromos autóversenyzés népszerűsítésében. Erre azért is van szükség, mert rengeteg ország és város tervezi a belsőégésű járművek tiltását az elkövetkező években, a jövő közúti járművein alapuló motorsportok kialakítása iránti igény pedig ezzel együtt egyre égetőbbé válik.”- mondta Armstrong a széria bejelentésénél.

Eddig annyit lehet tudni, hogy a bajnokságban azonos alapokkal rendelkező autókkal versenyeznek majd a pilóták, azaz a váz, a meghajtás és az elektronika teljesen egységes lesz a mezőnyben, a karosszériát viszont a csapatok kedvükre alakíthatják majd. Csapatból összesen nyolc lesz és mindegyik két pilótát versenyeztethet majd a 2022-ben rajtoló szériában. Az első szezon nyolc versenyből áll majd, amiből három Európában, négy Ázsiában és egy Amerikában lesz megrendezve. Ennél pontosabban még nem jelölték meg a helyszíneket a szervezők, ám annyit azért hozzáfűztek, hogy mindegyik forduló nagyvárosok közelében lesz parkokban, illetve lezárt ipari területeken megrendezve.