Új csúcskivitelt kapott a Cupra Formentor

Bemutatkozott a Cupra Formentor paletta legerősebbje, a VZ5 kivitel. Egy 2,5 literes Audi turbós benzines erőforrás mozgatja a spanyolok újdonságát közel 400 lóerős teljesítménnyel. 

Bár a Cupra Formentor eddig sem szűkölködött lóerők terén, most egy szinttel megint feljebb léptek a gyáriak. Itt van ugyanis a VZ5 megjelölésű variáns, amely a 400 lóerőt megközelítő ligába repíti a most már különálló márkaként üzemelő Cupra formás SUV modelljét.

Eddig a 2 literes turbós erőforrással szerelt 310 lovas VZ számított a paletta csúcsának, most a 2,5 literes Audi eredetű erőforrással erre licitáltak rá jelentős mértékben. Ez az egység az Audi RS Q3-ban kereken 400 lóerő leadására képes, ám érthető módon a négykarikások abba nem egyeztek bele, hogy ez a teljesítmény egy az egyben megjelenjen a Cupra palettáján is, így 390 lóerőre „butítva” kerül az bele a Formentor orrába.

Ezzel a teljesítménnyel a spanyolok SUV-ja 4,2 másodperc alatt teljesíti a 100-as sprintet, a végsebessége pedig 250 km/órás tempóban van meghatározva. Az erőátvitelről a Volkswagen konszern hétsebességes duplakuplungos automata váltója gondoskodik és természetesen ezen a szinten már minden kerék hajtott.

A jobb útfekvés érdekében a csúcs Formentor egy 10 mm-es ültetést is kapott, illetve alapáras a 15 különböző módon állítható DCC (Dynamic Chassis Control) is. A VC5 sajátja lesz ezen felül még az új 20-as könnyűfém felni szett, a nagyobb légbeömlőt magába foglaló első lökhárító és a fekete díszítőelemek hangsúlyos jelenléte is.