Tovább fejlődnek a digitális kulcsok

Még nem mondhatjuk, hogy igazán elterjedtek lennének a digitális kulcsok, de máris a következő generációkat fejlesztik a szakik. A jövőben még a zsebünkből sem kell elővenni a telefont, hogy bejussunk az autónkba.

A digitális kulcsok még mondhatni, hogy bevezetés stádiumban vannak, azaz néhány gyártó próba jelleggel kínálja a drágább modellekhez. Ennek a lényege, hogy fizikai értelemben nem kell magunknál tartani a kocsikulcsot, hanem ezt a szerepet a mobiltelefonunkban egy applikáció tölti be. Ha van engedélyünk ahhoz, hogy használjuk az autót, akkor azt egy programmal kinyithatjuk és el is indíthatjuk.

A mérnökök azonban már javában a továbbfejlesztett változatokon dolgoznak. Ilyen például, hogy a későbbiekben lemerült telefonnal is használni lehessen a járgányunkat. Ennek érdekében a telefon már nem egy külön programmal kommunikál a négykerekűvel, hanem egy mikrochip segítségével, ami NFC technológiával akkor is működik, ha a telefon töltöttségi állapota a bekapcsolást nem teszi lehetővé. Ezzel elég csak a kilincshez érinteni a korábban engedélyezett készüléket és már mehet is a móka.

Már ez a szint is óriási előrelépés lenne, ám az igazi az, amikor elő sem kell venni a telefont a zsebünkből a beszálláshoz. Ennek érdekében dolgozzák ki az alacsony energiafelhasználású Bluetooth kapcsolatot a rendszerben, amivel már távolról is érzékel minket az autó.

A fejlesztések a mobilgyártókkal és az autógyártókkal közösen folyik, azaz a jövőben a járgányok és a telefonok egyaránt fel lesznek készítve a digitális kulcsok használatára.