Tommi Makinen, a finn rali legenda segédkezik majd a Toyota sportmodellek fejlesztésében

Tommi Makinen neve szépen lassan egybeforr a Toyotáéval. A négyszeres rali-világbajnok legenda ráadásul nem csak a japánok sportrészlegén segédkezik mostantól, hanem az utcai modellekhez is köze lesz majd.

A kilencvenes években Tommi Makinent mindenki a Mitsubishi márkával azonosította. Nem véletlen, hiszen a négyszeres rali-világbajnok 1994 és 2001 között a gyémántos márka autóival versenyzett eredményesen. Még egy a nevével fémjelzett speciális Lancer Evolution szériát is piacra dobott a gyártó, hogy kifejezze a tiszteletét a sikerek és a kitartás felé.

Mostanság azonban más szelek fújdogálnak, az egykori pilóta a 2003-as visszavonulása után már inkább versenyautó fejlesztéssel foglalkozik, legújabban a Toyotánál. Egészen pontosan jövő januártól lesz Makinen a japán gyártó hivatalos tanácsadója leginkább rali fronton, de mindezek mellett a márka utcai sportkocsi fejlesztésébe is lesz természetesen beleszólása, ahogy már a Yaris GR esetében is kikérte a gyártó a véleményét. Fontos megjegyezni, hogy a finn évek óta csapatfőnök szinten vezeti a gyári WRC csapatot, a gyári tanácsadó állás viszont teljesen új szintet jelent majd a lehetőségek tekintetében.

„Az ő támogatásával képesek vagyunk nyerni a WRC-ben, de szintén neki köszönhetjük, hogy létre tudtuk hozni a kiváló Yaris GR sportkocsit. Makinen fogja győzelemre vinni a csapatunkat, de határtalan szakértelmére az utcai modellek fejlesztésénél is számítunk”- örvendezett Akio Toyoda, a Toyota vezérigazgatója a nagy bejelentésen.

Érdekesség még, hogy Makinen eddig is szoros kapcsolatba állt a Toyota vezérrel, hiszen már évek óta mint személyi instruktor készíti őt fel a különböző autóversenyekre, ahol legtöbbször Toyoda álnéven szokott rajthoz állni.