Több, mint 1400 lóerővel videózik a Mach-E

A Ford az egyik legbátrabb gyártó a mai világban. Nem elég, hogy elektromos SUV modellt csináltak a Mustang-ból, de még egy igazán vad koncepciót is összehoztak belőle.

Nem kis port vert fel az Egyesült Államokban nemrégiben a Ford azon bejelentése, hogy a Mustang-nevet kapja majd új, tisztán elektromos SUV, amely így a Mustang Mach-E névre hallgat majd. A visszás megítélésű döntéshez – a több tízezres nagyságrendben, tucatnyi petíciót kitöltő rajongó ellenére – továbbra is ragaszkodnak, ráadásul egy ütősnek gondolt promóciós videóban is megpróbálják meggyőzni – ezúttal a motorsport rajongókat -, hogy micsoda univerzális fegyver lehet egy magas építésű, ám alacsony súlypontú crossover/SUV.

Ford-MachE-1400-15

A Ford szerint a szkeptikusoknak akarják ezzel megmutatni, mire képes egy elektromos autó, ami enyhén szólva is furcsa állítás, hiszen nincs olyan ember a Földön, aki kételkedne az elektromos motorok erejében manapság, amikor ezer és ezer lóerős elektromos szupersportautók lepik el az autóipart, hihetetlen gyorsulási és teljesítményadatokat mutatva.

Ford-MachE-1400-22

Annak egyértelművé tétele érdekében, hogy a SUV méltó utóda a Mustangnak, az amerikaiak Mach-E-alapú versenyautót építtettek a Ford tuner RTR-el karöltve. Az 1419 lóerős, összkerékhajtású szörny szerintük a drift- és a versenypályákon is megállja a helyét.

Ford-MachE-1400-08

A Mach-E 1400 prototípus 10 ezer munkaóra alatt készült el, lemezei alatt a Mach-E GT-től eltérően nem két, hanem hét (7!) elektromos motor lapul, ezek hajtják mindkét tengely kerekeit. Természetesen a fejlett elektronikus vezérlésnek és az okos hajtásláncnak köszönhetően úgy összkerekes, mint első- vagy tisztán hátsókerekes üzemmódban is képes működni illetve az egyes kerekre jutó nyomatékot szabályozva tulajdonképpen bármilyen üzemmódot imitálni.

Ford-MachE-1400-55

Ellátták hidraulikus kézifékkel a könnyed driftelés- illetve komoly lezorítóerőt generáló bodykittel a nagy leszorítóerő érdekében is. A hátsó szárny elmondásuk szerint 257 km/órás sebességnél egy tonnányi leszorítóerőt generál.

A tervezés során újszerű kompozit elemeket is felhasználtak, melyekkel jelen pillanatban is kísérleteznek, ezért ideális tesztalanynak bizonyul a Mach-E 1400, amely a NASCAR-futamokon is feltűnik majd, nyilván promóciós céllal. Hiszen ha számításba vesszük, hogy a fedélzeti – 56,8 kW/órás – akkumulátorcsomag mekkora távot bír, ha elkezdik kihasználni mind az 1419 lóerőt, akkor rájövünk, hogy a promóciós és látványos felvételen kívül nagyon másra még nem alkalmas. Hogy jól sül-e el az a reklámfilm, amelyben csodás hangú versenyautók mellé rakjuk be a mégoly erős, elektromos SUV-ot, nos, azt döntsék el a nézők.