Titokban csökkentette a Tesla néhány régebbi modell hatótávját

Amerikában néhány Tesla vásárló a bírósághoz fordult, amikor észrevették, hogy az egyik frissítés után valamennyivel kevesebbet lehet elmenni a teljesen feltöltött akkumulátorokkal.

Néhány korábbi Tesla Model S és Model X vásárló egyik napról a másikra arra eszmélt, hogy a megszokott hatótáv több mint 60 kilométerrel csökkent a kötelező szoftveres frissítés után. Csalódottságuknak a bíróságon adtak hangot.

A nyomozás még nyár elején indult meg, azóta pedig az amerikai gyártó be is vallotta, hogy szoftveresen lejjebb vették az akkumulátorok teljesítményét, miután töltés közben kigyulladt egy Model S példány Hong Kong-ban.

„Néhány kedves vásárlónk tényleg tapasztalhatott hatótáv visszaesést a frissítés után. Ennek egy szoftveres beállítás az oka, ami az akkumulátor tartósságát segíti elő.”-adta ki a közleményt a gyártó.

Az ügy hivatalosan még nem zárult le, ám a bíróság egyértelműen nehezményezi az elektromos járgány hatótáv módosítását, főleg azért, mert ezzel a vásárlókat megtévesztő húzással a Tesla egy költségesebb visszahívási hullámból vágta ki magát.