Tippek a biztonságos téli közlekedéshez

icySzakértők szerint a legtöbb balesetet az okozza, amikor az autósok a megváltozott viszonyokról tudomást sem véve, a szokott tempóban és stílusban haladnak. Különösen a lakatlan, kevésbé frekventált területeken veszélyes ez, ahol az az érzésük támad, hogy hajthatnak gyorsabban is. A baj általában már azzal is megelőzhető, ha egyszerűen megfontoltabban vezetünk. Menjünk inkább lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot, kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Csakis kipihenten vezessünk és csakis olyankor, amikor feltétlenül szükséges. Fékezzünk hamarabb, vezessünk körültekintőbben, gondoljunk arra, hogy az előttünk haladó nem biztos, hogy kellően felkészült az extrémebb időjárási körülményekre. Az „emberi tényezőn” túl azonban bizonyos rutinműveleteket is mindig el kell végezni.

Legfontosabb talán, hogy győződjünk meg a gumik megfelelő állapotáról, váltsunk át időben téli gumira. A téli abroncsok csökkentik a féktávolságot, illetve barázdáik alkalmasak a csapadék elvezetésére. A nyári gumi 7°C alatt nem felel meg közúti használatra – azaz ha már látjuk a lélegzetünket, eljött az ideje egy gumicserének.

Ezen kívül végeztessünk egy általános műszaki ellenőrzést a kocsinkon, mert ilyen időben bármilyen potenciális problémaforrás hatványozottan veszélyes. Sok márkaszerviz hirdet ingyenes vagy kedvezményes ellenőrzést ebben az időben, érdemes ezeknek utánanézni.

Télvíz idején, indulás előtt mindig távolítsuk el az ablakokra ragadt jeget, illetve a tetőre esett havat, amely később szintén az ablakokra eshet, és korlátozhatja a kilátást. Fontos, hogy az izzók folyamatos karbantartása, töröljük le a lámpákra került csapadékot, sarat és szennyeződést, mivel ellenkező esetben fényerejük jelentősen csökkenhet.

Forrás: carblog.co.uk

Elrettentésül egy videó a téli vezetés veszélyeiről: