Sávos parkolási díjazás van készülőben Budapesten

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a parkolási rendszer alapos átdolgozására van szükség. A sávos megoldásban látja a megoldást, azaz minél tovább parkol valaki, annál többet kell majd fizetnie.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a jelenlegi parkolási rendszer átdolgozását helyezte kilátásba a Budapest Restart beszélgetéssorozat negyedik adásában. Az új módszer kedvezne azoknak, akik csak pár percig akarnak parkolni, mert mondjuk gyors elintéznivalójuk van valahol, viszont drágább díjakkal sújtaná azokat, akik hosszabb ideig szeretik „pihentetni az autójukat a fizető övezetekben.

A főpolgármester által felfestett kép ugyanis úgy néz ki, hogy a parkolás első negyed órája teljesen ingyenes lenne, majd bizonyos időközönként nőne a perc alapú díjazás, azaz arra ösztönözné a rendszer az autósokat, hogy lehetőleg minél kevesebb ideig foglalják a parkolókat. Ez jelentősen meggyorsítaná a szabad helyek felszabadulását, így hamarabb találnának helyet az újonnan környékre érkezők, ami nem csak azért fontos, mert idegőrlő tud lenni bizonyos helyeken a parkoló vadászat, hanem azért is, mert jelentősen tehermentesíthetné a környék forgalmát.