Rossz hátsó fejtámla miatt hív vissza autókat az Alpina és a BMW

Az Alpina általában kimarad a BMW visszahívásokból, ám a közös beszállítók hibáit ők sem tudják elkerülni. Most például rossz hátsó fejtámlákat kaptak a gyártók, amik könnyen elmozdulnak a helyükről baleset bekövetkeztekor.

Az Alpina ugyan meglévő BMW modellekre építi fel a palettáját, ám általában azokat gyakorlatilag az utolsó csavarig újratervezik, hogy egy sportosabb és minőségibb terméket tudjanak átadni a tehetős vásárlónak. Ennek köszönhető az is, hogy sok BMW-s visszahívásból kimarad a cég, ám most úgy tűnik, ők sem tudtak elkerülni egy kínos bakit. A harmadik üléssor fejtámlái miatt kell visszahívni néhány XB7-est Amerikában.

Az eset érdekessége, hogy a hiba nem csak az Alpina átiratát érinti, hanem természetesen a sima X7-est és az X5-ös Amerikában készülő verzióit is, egészen pontosan 258 darab autót, amiket az elmúlt hónapokban gyártottak le.

Na de mi is a probléma? Az NHTSA közleménye szerint a hátsó üléssorhoz tartozó fejtámlákkal hibázott a beszállító (Grammer Americas of Mexico), azaz nem modellspecifikus támlákat küldtek ki. Ezekkel az a baj, hogy az üléstámlába csúsztatható rudakon található bemetszések nem egyeznek meg a támlában található merevítésen alkalmazottakkal, azaz nem tud megfelelően rögzülni egymáshoz a két elem. Egy baleset bekövetkeztekor az így könnyen elszabadulhat, ezzel komoly nyaki és fejsérüléseknek kitéve az utasokat.

A BMW és az Alpina közös erővel kezdte meg a tulajdonosok kiértesítését, majd egy gyors felülvizsgálat után nemes egyszerűséggel kicserélik a szóban forgó alkatrészeket.