Rommá büntetik Amerikában a Fiat-Chrysler csoportot

Míg Európa még csak fenyegetőzik a büntetésekkel a környezetvédelmi normák kapcsán, Amerikában már évekre visszamenőleg működik ez a rendszer. Az FCA csoportot például idén már másodszor büntetik sok-sok millió dollárra.

Európában jövőre lép életbe, hogy amelyik gyártó nem teljesíti az éppen aktuális környezetvédelmi normát, annak súlyos büntetéseket kell fizetnie. Amerikában ugyan nem olyan szigorúak a szabályozások, mint nálunk, ám aki azt sem tudja betartani, az évekre visszamenőleg is fizethet.

Így járt most a Fiat-Chrysler csoport, akire ebben az évben már másodszor szabtak ki igen látványos büntetést. Először év elején csúszott be egy 77 millió dolláros büntetés a 2016-os év szennyezési miatt, majd most kiszabtak egy újabb, immár 79 millió dolláros csekket az amerikai hatóságok, de azt már a 2017-es történésekért. Az FCA-nak így csak idén 156 millió dollárjába került a túlzott károsanyag-kibocsátás.

Az FCA szóvivője időközben megerősítette, hogy megbüntették őket, amit ki is fizetnek, illetve kitért arra is, hogy ennek nem lesz döntő hatása a csoport életére a jövőben sem.