Régi Skoda új köntösben? Virtuálisan már létezik!

A KGST piac egyik meghatározó szállító eszköze volt anno a Skoda 1203, melyet sokan csak csehszlovák Transporternek neveznek. Most ennek az ikonikus autónak álmodta meg a modern megfelelőjét a Skoda egyik dizájnere.

Bár kis hazánkban nem volt annyira elterjedt a Skoda 1203, mégis a KGST autóipar egyik ikonjaként tekinthetünk rá. Lényegében ugyan azt a feladatot látta el, mint nyugaton a Volkswagen Transporter vagy éppen a Ford Transit, azaz egy igazi többcélú igáslóként tekinthetünk rá. Igen, a csehszlovák mindenes nem csak a fuvarozók, hanem a mentősök, a tűzoltók és lényegében minden szakma sajátja volt.

Daniel Hajek, a Skoda felhasználói felület dizájnere is kellemes retró érzéssel gondol vissza a típusra, hiszen elmondása szerint nekik is volt egy ilyen járgányuk, ráadásul platós kivitelben. Daniel ráadásul most modern autóként is elképzelte az általa „legendaként” emlegetett 1203-ast, nem is gyenge minőségben.

A dizájnterveken határozott futurisztikus forma rajzolódik ki, ám nyomokban fel lehet ismerni benne az ősmodellt. Az igazi érdekesség viszont a beltérben található. Daniel ugyanis a műszerfalat infotainment rendszer nélkül képzelte el. Miért? Mert véleménye szerint ma már okostelefonokkal simán kiváltható a nagyképernyős megoldás, ráadásul így személyre szabható az egész rendszer. Elmondása alapján csupán néhány gyári applikációra van szükség és minden elérhető, ami a mai műszerfalba épített képernyőkön is vezérelhető.

A gyáriak egyelőre nem kommentálták, hogy lehet-e valami a modern 1203-ból. A Volkswagen viszont nagy erőkkel dolgozik már a Transporter elektromos jövőjén ID.Buzz néven. Akkor miért is ne lehetne egy Skoda variáns is? De ez már nagyon a jövő zenéje.