R-line változat is készül a VW Atlasból

Sportosan izmos változatot is készít a Volkswagen az elsősorban az észak-amerikai piacra szánt óriás SUV-ból, az Atlasból. Az R-line-t most mutatták be.

Közzétette az első képeket és a legfontosabb műszaki adatokat a Volkswagen a cég új, nagyméretű SUV-jának izmos változatáról. Az Atlas R-line verziója persze az alapmodellhez hasonlóan elsősorban az amerikai piacra készül. Az R-logón kívül az erős motorok, a kétliteres, 238 lóerős turbós és a háromliteres V6-os 280 lóerős változata is megkülönbözteti az autót az alapváltozatoktól, ahogy a 20-as felnik és a még hangsúlyosabb kerékjárati ívek is. Az R-változatot a hamarosan nyitó detroiti autószalonon mutatják be teljes valójában a nagyközönségnek.

Korábban azt írtuk, hogy a brit Autocar magazinnak nyilatkozva Elmar-Marius Licharz, a Volkswagen termékigazgatója megerősítette, hogy fontolgatják az Atlas más piacokon való forgalmazását. Az óriás SUV-ot eredetileg csak az Egyesült Államok és Kína piacára szánta a Volkswagen. A legújabb, méretosztályát tekintve a Touareg fölött elhelyezkedő SUV azonban más piacokon is helyt állhat. Licharz úgy fogalmazott: a legtöbb területen a Tuareg a megfelelő jármű, de bizonyos országokban, például a Közel-Keleten vagy Oroszországban az Atlas jól teljesíthet.


A hangsúlyos kerékjárati ívekkel és vékony hűtőmaszkkal megálmodott autó láthatóan más irányvonalat képvisel, mint a márka többi modellje. Ez nem véletlen, hiszen a VW alapvetően az amerikai ízlésre próbálta hangolni a méretes újdonságot – éppen ez a magyarázat arra, hogy miért nem szeretnék Európában is forgalmazni a modellt. A konszern MQB nevű platformjára épülő típus bár elvileg a Skoda Kodiaq és a VW Touareg közvetlen rokona, mégis jóval nagyobb azoknál: az előbbinél 225, az utóbbinál pedig 121 milliméterrel hosszabb.

Kezdetben kétféle motorral lesz kapható: a kétliteres, négyhengeres turbós TSI benzines 240 lóerős változatával és a 3,6-os, VR6-os hathengeres 280 lóerős egységével. Mindkettő nyolcfokozatú automataváltóhoz kapcsolódik. A kisebbik erőforrással szerelt változat csak elsőkerékhajtással, míg a nagyobb opcionálisan 4Motion összkerékhajtással is rendelhető.