Publikussá tenné a Volvo és a Polestar részvényeket a Geely

A Volvo annyit erősödött az elmúlt években, hogy most már kimondottan megérné megcélozni vele a nyilvános tőzsdét a Geely szerint. A Polestarral együtt a két márka akár 30 milliárd dollárt is érhet az elemzők szerint.

A Volvo számára mostanság mondhatni elég szépen alakulnak a dolgok. Brutálisan jó év eleji rajtot produkáltak, a CO2 kvóta nem csak megvan nekik, de még eladni is tudnak belőle, illetve az elektromos terjeszkedésre is úgy néz ki, hogy kedvezően reagálnak a vásárlók és a befektetők. Amikor ilyen jól összeáll minden mi történik általában? A gyártó értéke is megemelkedik, amiből busás hasznot lehet összekotorni egy-két jólirányzott pénzügyi manőverrel.

Ezért sem meglepő, hogy a Bloomberg beszámolója szerint a Geely a márka részvényeinek nyilvános értékesítését tervezgeti már, hiszen a jelenlegi előrejelzések szerint csak ez az egy gyártó jelenleg 20 milliárd dolláros értéket képvisel a piacon. Ha mindezek mellé odarakjuk még a Polestar 10 milliárd dolláros becsült értékét, már szép summáról beszélhetünk.

A helyzet pikantériája, hogy 2018-ban már egyszer meg akarta lépni ezt a dolgot a Geely, ám akkor a befektetők lebeszélték a vállalat vezetőségét erről, mondván, hogy közel sem ér annyit a Volvo, mint amennyit ők számolnak. Azóta viszont sok minden változott, főleg a kínai tulajdonban álló svéd gyártó eladásai szöktek az egekbe, ami alapvetően változtatja meg mindenki hozzáállását.

A beszámoló szerint egyelőre még csak a pénzügyi tervezgetés zajlik, de nem kérdés, hogy a Geely még többet akar kihozni a dolgokból, ha már ilyen szépen megszaladt a szekér, amivel nincs is semmi baj. A nagyobb bevétel még több fejlesztésekbe forgatható pénzt jelent, amire nagy szükség is van egy olyan korszakban, amikor már nem évtizedes viszonylatban, hanem gyakorlatilag havonta váltakoznak az autóipari trendek. Jól csinál valamit a Geely, ezt meg kell hagyni.