Ötvenéves a BMW X modellekért is felelős Designworks stúdió

Kevesen tudják, hogy a BMW egyik legfontosabb formatervező részlege önálló cégecskeként kezdte a pályafutását. Ennek immár ötven éve, most pedig már a bajor gyártó X-es és i modelljein dolgoznak a srácok gőzerővel.

Ha azt mondjuk, hogy Designworks, akkor kevés ember tudja, hogy miről van szó. És a BMW? Egyből felvillan az ember szeme. Pedig a két név ma már lényegében egybeforrt, azaz ami egykoron még egy kicsiny tervező stúdió volt, az most már a bajor gyártó legfontosabb modelljeiért felelős.

Immár ötven éve annak, hogy Chuck Pelly egy kis garázsban megalapította a Designworks stúdiót Malibu kellős közepén. 1972-ben még csak pár lelkes mérnök tartozott a csapatba, ám a srácok egyre nagyobb és komolyabb projektekben vehettek részt a tudásuknak és lelkesedésüknek köszönhetően. Hosszú és nehézkes út vezetett 1995-ig, amikor is a BMW is felfigyelt az akkor már komoly hírnévvel rendelkező csapat munkásságára.

Most már ott tart a cég, hogy 130 alkalmazottat foglalkoztatnak és évi 300 projektben vesznek részt, aminek a felét a BMW felkérései teszik ki. Komplett modellek formaterve mellett foglalkoznak belső kialakítással és digitális rendszerek kiépítésével is.

A BMW fennhatósága alatt a Designworks legfontosabb feladatai közé tartozott és jelenleg is tartozik az X-es paletta kiépítése, illetve a most egyre szélesebb palettával rendelkező elektromos i modellek is ennek a stúdiónak a kezei között születnek meg. Mindezek mellett nem utcai modellekkel és tanulmányokkal is hozzájárulnak folyamatosan a BMW fejlődéséhez.

Na de mi van akkor, ha éppen nem a bajor járgányokat rajzolgatják a szakik? Akkor gyakorlatilag mindennel foglalkoznak, amit tervezni kell. Legyen az bútor, bicikli, alagútrendszer, elektromos töltő vagy éppen egy repülőgép, a megrendelő biztos lehet abban, hogy precíz és versenyképes végeredményt kap kézhez.