Óránként kell majd fizetni a Volkswagen önvezető rendszeréért!

A Volkswagen marketingigazgatója árulta el, hogy előfizetős rendszerben képzelik el a jövő autózását. Az önvezető rendszer működéséért például óránként 7 eurót kérnek majd el a felhasználóktól!

Az autóipar alapvető átalakulása előtt sorra derülnek ki az olyan változtatások, mellyel a gyártók többek között az elektromos autók miatt várható szervizköltség kieséseket is pótolja majd. Mert bizony valamiből kell a folyamatos bevétel, ráadásul mindezt úgy, hogy közben a vásárlók is jól járjanak. A Volkswagen szerint ez utóbbi is szempont!

Legalábbis erre utal Klaus Zellmer, a Volkswagen marketingigazgatója Top Gear-es nyilatkozata, melyben kijelenti, hogy a cég azt tervezi, hogy a jövőben az előfizetéses rendszer határozza meg az autóikat, ráadásul nem kimondottan havi, hanem óránkénti számlázási lehetőséggel is. Így működik majd például az önvezető rendszer is!

Zellmer egészen pontosan 7 eurós óránkénti árról beszélt, azaz a felhasználók tényleg csak akkor fizetnek majd a szolgáltatásért, amikor használják azt. Az igazgató szerint ez azért lehet kitűnő megoldás, mert amellett, hogy segít a cégnek állandó profitot termelni, a vásárlók is könnyebben juthatnak hozzá, hiszen olcsóbb például, mint ha mondjuk vonatra szállt volna az ember. „Gondolj csak bele, mennyibe kerül, ha Londonból elmész Southamptonba vonattal? Biztos, hogy többe, mint 7 euró”.

Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi állás szerint, ha a rendszert az autó extrázásakor kéne egyben kifizetnie a vásárlónak, akkor Klaus Zellmer elmondása alapján egy öt számjegyből álló euróösszegre kéne számítani, ami sokak számára elérhetetlenné tenné az önvezetés lehetőségét.

Érdekes, hogy nem csak a németek gondolkodnak ilyen lehetőségeken. A GM például már korábban egyértelművé tette, hogy amint csak lehet, bevezetik a havi előfizetés lehetőségét a Super Cruise rendszerre. Ez annyiban különbözik majd a Volkswagen által felvázolt módszertől, hogy az amerikaiak kilométertől és használt órától függetlenül számláznának havi 25 dollárt a három éves ingyenes próbaidőszak lejárta után.