Önvezető teherautó koncepciót mutatott be a Scania

A jelenlegi álláspont szerint az elektromos hajtásé és az önvezető autózásé a jövő, így érthető, hogy még a teherautó gyártók is ezen irányokba mozdulnak el a koncepciókkal.

Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy az elektromos autózás mellett az önvezető járgányok is a jövőkép elengedhetetlen elemei, így teljesen jogosnak érződik, amikor még egy teherautó gyártó is ezen a területen próbálja ki magát egy-egy koncepcióval. A Scania például a sofőr nélküli elektromos busz tanulmánya után most bemutatta az önjáró teherautó terveit. Ami viszont meglepő, hogy ez már nem elektromos, hanem hagyományos belsőégésű motor hajtja. Persze, azért a Scania is magáénak érzi a környezetvédelem kérdését, így az AXL Concept megújuló forrásokból származó bio üzemanyaggal működik.

A legfontosabb része az újdonságnak egyértelműen a kabin helyére elhelyezett intelligens modul, mely kamerákkal és szenzorokkal térképezi fel folyamatosan a környezetét. Mindezek mellett GPS jeladóval is rendelkezik, így terepen sem téved el. Mivel emberi felügyelet nem kell a működéséhez, így jóval alacsonyabbra tudták tervezni a mérnökök, mint egy átlagos kamiont, ezáltal lehetővé téve, hogy extrémebb körülmények között is használni lehessen.