Önjáró tankoló robotot szabadalmaztatott a Toyota

Egy igencsak különleges elképzelést védetett le a Toyota. Az új önjáró robotuk az elképzelések szerint a jövőben házhoz viszi az üzemanyagot teljesen magától. Elektromos és belsőégésű motorral szerelt autókat is egyaránt ki lehetne szolgálni vele.

Az emberi lustaság, na meg az időoptimalizálás sokszor igencsak furcsa, de mégis valahol hasznos dolgokat szül. Képzeljük el például, hogy egész nap rohanásban vagyunk, de tankolni kéne. Ugye milyen jól jönne, ha ilyenkor a benzinkút oda jönne, ahol éppen mi vagyunk?

Nagyon úgy néz ki, hogy pontosan egy ilyen megoldáson dolgozik most a Toyota is. A japánok levédettek egy olyan önjáró robot tervezetet, ami üzemanyagot szállít oda, ahova éppen azt rendeljük.

Az eszköz különlegessége, hogy a tervek szerint villanyos (akár üzemanyagcellás) és belsőégésű motorral szerelt autókat is el tudna látni, ugyanis a tárolóegysége sokrétű és részekre osztott. Teljesen önjáró, azaz GPS meghatározással kell majd neki megadni a helyzetünket, ahová magától elmegy, majd a feltöltés elvégeztével vissza is megy a neki kialakított állomásra, hogy utánpótlást vételezzen.

A Toyota megoldása egyelőre még emberi segítséget igényel, azaz a tevek szerint nekünk kell majd a megfelelő kábelt vagy töltőcsövet csatlakoztani az autónkhoz, de még így is nagy segítség lehet, hogy nem kell benzinkút vagy töltőoszlop kereséssel bajlódnunk ha amúgy is időszűkében vagyunk.

Persze, ezek a robotok még nem holnap fognak az utcán mászkálni, de minden esetre jó látni, hogy ilyen kényelmi megoldásokon is dolgozik a Toyota.