Önjáró munkagépeket mutat be a Honda

A Honda Autonomous Work Vehicle lényegében egy önjáró Quad alvázra épített munkagép. Embereket nem szállít, viszont sokat segíthet a jövő munkavégzésében.

Érdekes koncepcióval állt elő a Honda. Az AWV (Autonomous Work Vehicle) a jövőben rengeteg terhet vehet le a munkások válláról.

Lényegében arról van szó, hogy elektromos és önjáró funkcióval ellátott Quad alvázra építenek különböző felépítményeket annak érdekében, hogy azok olyan feladatokat vegyenek le az emberek válláról, melyek túl veszélyesek, vagy csak szimplán megerőltetőek. Méretükből adódóan akár bányában is hasznosíthatóak, sőt katasztrófa sújtotta övezetekben is bevethető, minden csak a felépítménytől függ. Hóeltakarítás? Sima ügy! Ellátmány szállítása veszélyes terepen? Ez sem probléma mostantól.

A Honda elmondása szerint az AWV alapvetően három programmal rendelkezik. Az első, a Follow Me, amely egy megadott személyt vagy járművet követ le. A Pattern lényegében egy programozható funkció, míg az „A to B” esetén a jármű saját maga keres utat, hogy eljusson egy kijelölt pontra.

A japánok azt azért hozzá tették, hogy az új koncepció nem azért van, hogy helyettesítse az embereket, ezáltal munkahelyeket szüntetve meg, csupán óriási segítség lehet a jövőben bizonyos feladatok ellátásakor.