Öngyógyuló gumik a láthatáron?

Ki ne tudná, mennyi macerával jár mondjuk az éjszaka közepén az út szélén kereket cserélni egy defekt miatt? Nos, lehet, hogy közel az idő, amikor nem lesz többé szükség ilyesmire…

Rengeteg kellemetlenséget okoz egy defekt: pakolhatjuk ki a csomagtartót, hogy hozzáférjünk a pótkerékhez, keresgélhetjük a kerékkulcsot és az emelőt, aztán össze-vissza koszolhatjuk magunkat, miközben igyekszünk kicserélni a tönkrement kereket… Kutatók szerint mindennek hamarosan vége.

A gumiabroncsok jelenleg is egy olyasféle eljárással készülnek, amely egyfajta „gyógyítási” folyamat: rétegről-rétegre viszik fel egymásra segédanyagokkal a gumirétegeket, oly módon, hogy a polimer-láncok keresztkötéseket alkotnak. Ennek köszönhetően lesz tartós az abroncs. A gond csak az, hogy ha ezek a láncok egyszer megsérülnek, többé nem lehet kijavítani őket. Legalábbis eddig így tudtuk. Nemrégiben azonban a német Polymer Reaserch, valamint a drezdai és a finnországi tamperei egyetem kutatói közös munkával felfedezték, hogy egy karbon-nitrogén vegyület alkalmazásával az említett polimer-kötések bizonyos idő elteltével olyan reakcióba lépnek, amelyek képesek helyreállítani a láncokat. Laboratóriumi körülmények között sikerült is már elérni, hogy egy kivágott gumidarab néhány óra alatt szobahőmérsékleten „megjavult”. Száz fokos hőmérsékletre hevítve az anyagot a folyamat jelentősen felgyorsul. Nyolc nap után a sérült gumi akár 52 bar-os nyomásnak is ellenállt – ami bővel elég a személyautók gumiabroncsai esetében.