Okosautót ígérnek a kínaiak

Újabb ígéretes tervet mutatott be egy kínai autógyártó: a SAIC és az internetes vásárlási portáljáról ismert Alibaba intelligens funkciókkal felvértezett okosautón dolgozik.

Még egy nagy kínai cég árulta el világhódító terveit: a kínai állam tulajdonában lévő autógyártó, a SAIC, valamint az internetes vásárlási portáljáról ismert Alibaba a jövő autóján dolgozik. Az alapokat a Roewe RX5 crossovere adja, amelyet az idei pekingi autószalonon mutattak be. Ez a márka egyébként a Rover csődje után került a SAIC birtokába, de mivel a Land Rover különválása miatt a névhasználat joga nem járt hozzá, ezért a kínaiak egyszerűen saját kiejtésük szerint Roewe névre keresztelték át.

Az RX5 formája nem különösebben izgalmas, egy modern külsejű szabadidő-autóról van szó, amit viszonylag igényes belső térrel láttak el. Ami igazán érdekes benne, az a SAIC és az Alibaba együttműködésében készülő intelligens rendszer. A középkonzolon lévő, álló formátumú táblagépen ugyanis egy egész sor szolgáltatás érhető el, például az Alibaba rendszerén keresztül úgy fizethetünk majd a parkolásért és az üzemanyagért, akárcsak egy internetes vásárlásért. Az autót négy oldalán kamerákkal is ellátták, amelyek háromdimenziós képet képesek alkotni.

A két kínai cég a hírek szerint 145 millió eurót fektet be a fejlesztésbe, a végleges autó árát átszámítva 20 ezer euróra ígérik, az előrendelés pedig már megkezdődött.