Nyomtass egy autót magadnak!

Autót gyártani a 21. században, bajlódni a szállítással, értékesítéssel… Minek is? A Hondának remek ötlete támadt: kifejlesztett egy olyan járművet, amelyet bárki kinyomtathat magának 3D-ben.

Az egész karosszériája és váza kinyomtatható 3D-ben annak a tanulmányautónak, amelyet a Honda és egy másik japán cég, a Kabuku tervezett. Az egyszemélyes áruszállító eszköznek szánt városi szupermini elektromos hajtáslánccal készülne, és bárki könnyedén össze tudná szerelni magának otthon. A tömeggyártás új értelmezésével, házilag készíthető kisautó akár forradalmasíthatja is (legalábbis részben) az autógyártást – ha valaha tényleg elérhetővé teszik a nagyközönség számára. Arról egyelőre nem adott hírt a gyártó, hogy az akkumulátor-csomagot és a motort, valamint a többi, nem nyomtatható részegységet hogyan és milyen formában szerezhetnék be a vásárlók, de persze némi kreativitással az ötlet ezen része is biztosan kivitelezhető. Az autót a japán technikai kiállításon fogják hivatalosan is bemutatni a jövő hónapban.

A Honda és a Kabuku közös fejlesztésű kisautója egyébként a 2009-ben leleplezett Renault Twizy elektromos autó-robogójára emlékeztet – azzal a lényeges különbséggel, hogy azt a tanulmányt még nem otthon printelhető kit-készletnek szánta a francia gyártó.