Nem túl színes az autók világa, avagy ezek voltak idén a legkedveltebb színek a vásárlók körében

A festékspecialista Axalta egyesítette az idei globális autóvásárlási statisztikákat, hogy kiderüljön, melyek voltak a legkelendőbb színek az autózás világában 2020-ban. Kiderült, hogy nem túl színes a felhozatal.

A világ egyik legjelentősebb festékanyag beszállítójának számító Axalta elkészítette az év végi statisztikáját, melyben az idei évben értékesített autók esetében a színek kérdését vizsgálja. Vajon melyik volt a legkelendőbb szín? Szín az egyáltalán? Itt vannak a válaszok!

A legött autó 2020-ban fehér fényezéssel talált gazdára, egészen pontosan az értékesített járgányok 38 százalékáról van szó globálisan. Persze, ezt a számot alaposan feltornásszák a flottás vásárlások is, illetve sok gyártó esetében ez most az „alapáras” fényezés is, ami megintcsak sokat nyom a latba, de elvitathatatlan tény, hogy valóban egyre népszerűbb a hófehér fényezés a magánvásárlók világában is.

A második helyen magától értetődő módon a fekete végzett 19 százalékos eredménnyel, a harmadik legkeresettebb árnyalat pedig a szürke volt, amit a vevők 15 százaléka választott az autójához. A negyedik a felsorolásban az ezüst, melyre a vásárlók 9 százaléka voksolt.Igazság szerint még igazi színről szó sem volt, pedig már csak 19 százalék van hátra a teljes globális eladásokból!

Kék autót 7, pirosat pedig a vevők 5 százaléka választott. A barnák és a sárgák az egésznek csupán a 2-2 százalékát teszik ki, a zöld pedig csupán 1 százaléknyira volt idén népszerű.

Mindent összevetve látható, hogy nem igazán színes a felhozatal, aminek több oka is lehet. Először is, a gyártók többsége plusz pénzt kér az igazi színekért, amire az amúgy is „komolyabb” hatásra törekvő vásárlók nem szívesen költenek. Egy fehér vagy egy fekete autó leginkább elegáns hatással bír, míg a színek vidámságot és egyediséget sugallnak. Autókkal a tömegből kitűnni pedig a vásárlók egészen kevés hányada akar, ami a forgalom szürkeségét eredményezi. Ha színes egyéniségek is vagyunk tehát, az autóink ezt nem tükrözik rólunk!