Nem állna meg a kereszteződésekben a jövő Fordja

Ahogy szaporodnak a balesetek és nő a forgalom, annál inkább az autók egymás közti kommunikációjában látják a gyártók a jövőt. A Ford például a gyalogosok viselkedésmintáját ültetné át az autók közlekedésére.

Ahogy egyre inkább fejlődik az önvezető technológia, egyre inkább arra koncentrálnak a gyártók, hogy az autók egymással is kommunikáljanak. Érthető, hiszen ez alaposan leegyszerűsítené a közlekedést, a Ford szerint akár a közlekedési lámpákat is ki lehetne iktatni a jövőben ezen módszer felhasználásával.

A mérnökök ugyanis egy olyan rendszeren dolgoznak, mely a többi autós sebességét és továbbhaladási szándékát veszi figyelembe, így egymás közt eldönthetik a járgányok, hogy egy adott kereszteződésen kinek kell előbb áthajtania. Lényegében úgy képzeljük ezt el, mint ahogy a gyalogosok viselkednek: ha érzékeled, hogy jön más, akkor vagy lassabban mész, hogy előtted el tudjon haladni, vagy nagyobb léptekkel te mész át előtte.

A Ford ugyanezen alapon döntené el, ráadásul halálos pontossággal, hogy kinek mikor kell áthajtania a kereszteződésen úgy, hogy megállni ne kelljen. Ha működik, akkor ez jelentősen felgyorsíthatja a közlekedést, hiszen ha tényleg átszűrődnek állandó jelleggel egymás közt az autók, akkor nincs lámpa, amely megállítja az egész sort, ezzel alapos torlódást okozva.