Négykerekű hősök

A hősök jó elgondolások, bátor döntések, önzetlen áldozatok és a rémséges furcsaságok ellen való tettek felvállalása által születnek. És ha már a hősök megszülettek, közlekedniük is kell valahogy. Az autók, amivel ők utaznak mindig is a nagyközönség kedvencei voltak. Most összegyűjtöttünk néhányat a legérdekesebb és legkedveltebb négykerekű hősök közül.

10. Mercury Coupe, Haragban a világgal (1955)

rebelJames Dean 1949-es Mercury kupéja tökéletesen megtestesítette a főszereplő (Jim Stark) karakterét. Az autót George Barris szállította, akitől később Dean „kis fattyú” elnevezésű kedvenc autóját is vásárolta.

 

9. Angol versenyautó, Chitty Chitty Bang Bang (1968)

chitty_filmMagyarországon talán kevésbé ismert a Chitty Chitty Bang Bang. A hatvanas évek elején Ian Fleming (igen, a James Bond regények megteremtője) által írt mesekönyv filmadaptációjában szerepel a Count Louis Vorrow Zborowksi amatőr versenyautós tervezte egyedi autó.  A több mint 5 méteres autót egy 3 literes, V6-os motor mozgatja. Érdekesség, hogy a filmben is látható rendszámmal, azaz GEN11-ként regisztrálták a közúti közlekedéshez. A mozifanatikus oldtimer-őrültek egyébként a mai napig is építenek Chitty Chitty Bang Bang-replikákat.

8. Pontiac Firebird Trans Am speciális kiadás, Smokey és a bandita (1977)

cyxPontiac Firebird Trans Am a nyolcvanas évek végére igazi csajozós autó lett, melyet mindenki tátott szájjal nézett többek között a Smokey és a bandita című filmnek is köszönhetően.

 

 

7. Tumbler, Batman: Kezdődik! (2005)

batmanbeginsAz angol Shepperon Studios két mérnöke, Chris Corbould és Andy Smith mindössze pár hét alatt építette fel a 2005-ös Tumblert, ami egy tank és egy Lamborghini szerelemgyereke. Az autóból összesen öt darabot készítettek, hiszen volt ami kifejezetten ugratáshoz, volt ami a felnyíló kabinos jelenetekhez kellett. Egy komoly szabály volt csak a forgatás során: Christian Bale nem vezethette, ez George Cottle profi sofőr dolga volt. Nem is csoda, hisz a Tumbler közel 2,8 méter széles és 5 méter hosszú, az 5,7-es GM V8 pedig 6 másodperc alatt gyorsította százra. Nagyjából negyven litert evett száz kilométeren.

A forgatás persze nem ment zökkenőmentesen, hiszen Nolanék nagyon óvták az autót. Annyira féltették, hogy egyszer Chicago belvárosában egy egyszerű Y-forduló még dugót is okozott a lassúság miatt. Az autót mindenhova rendőri kísérettel vitték, de még ez sem menthette meg egy koccanásos balesettől. Egy, mint később kiderült ittas, helyi sofőr a Tumblert meglátva bepánikolt, mert azt hitte, hogy földönkívüliek támadták meg a bolygót, ezért hősiesen ráhúzta a kormányt.

Ez a Tumbler az egyik leghatásosabb, amely valaha épült. A 21. század hőseinek ilyen autóval kellene járniuk.

6. Lincoln Futura Batmobil, Batman (1966)

George Barris a batmobileLincoln Futura koncepcióautóból építette a máig legendás Batmobilt, mely a Century Fox Tv sorozatában szerepelt. Készült ugyan belőle több másolat is, de az eredeti, melyet sokan minden idők legmeghatározóbb Batmobiljának tartanak, nemrég 4,2 millió dollárért kelt el.

 

 

5. 1963 Volkswagen Beetle, A kicsi kocsi nagy kalandja (1969)

volkswagen

Az öntudatos kisautó kalandjait 1969-ben vitték először vászonra és rögtön óriási sikert aratott hihetetlen bájával és egyszerű bugyutaságával, melyek legendássá tették a Volkswagen bogár nevét.

 

4. Dodge Charger, Hazárd megye lordjai (1979)

dodge

A Hazárd megye lordjai sorozat 1979-ben jelent meg az amerikai családok képernyőjén. A siker receptje adott volt: kell egy bombajó verda (ez volna a Charger, ami egyike a legjobb amerikai izomautóknak), meg kell sok üldözős jelenet balfék zsarukkal. A hét évad alatt több mint 3.201.968 1968-as, 1969-es és 1970-es évjáratú autót tettek tönkre.

3. 1974 Dodge Monaco, Blues Brothers (1980)

dodgemonaco

A filmben használt legendás autó a történet szerint leselejtezett 1974-es évjáratú Dodge Monaco típusú rendőrautó. A forgatáshoz összesen 13 ilyen autót vásároltak, amelyek mindegyikét valamilyen speciális forgatási helyzethez alakították át. Például volt egy olyan darab, amelyik mindössze arra szolgált, hogy a film végén a Daley Center előtt darabjaira hulljon. A film elkészítéséhez összesen 60 rendőrségi autót vásároltak a filmesek, ezek túlnyomó részét a forgatás során, különböző akciójelenetekben összetörték. Megjelenése után a Blues Brothers tartotta az egy filmben tönkretett autók számának világrekordját.

2. Porsche 917K, Le Mans – A 24 órás verseny (1971)

porche1969A főhőst alakító Steve McQueen tényleg autó fanatikus volt. Ő maga is indult hosszú távú versenyeken és jó helyezéseket ért el, bár a film készítésekor nem ő vezette a Porschét, hanem Herbert Linge és Jonathan Williams. De a lényeg: „a versenyzés az élet, minden, ami előtte vagy utána történik csak várakozás”.

1. Ford Mustang GT 390, Bullitt (1968)

ford mustangA Bullitt című filmet A chicagoi tanu és San Francisco-i zsaru néven is láthatta a hazai közönség. A film megteremtette a mai is ismert autós üldözések divatját és megmutatta, hogy az autós filmek nem csupán vasárnap délutáni szórakozásra jók, hanem komoly, politikai kritikával is bíró darabokat is lehet gyártani.

Forrás: http://blog.caranddriver.com/wheeled-valor-the-16-greatest-hero-cars-of-all-time/