Napelemeket tesztel ismét a Toyota

A Toyota a Prius jelenlegi generációjához már most is kínál napelemes tetőt, ám amivel most kísérleteznek, az egy sokkal hatékonyabb megoldás lehet a jövőben.

Napelemes autó? Olyan már van, hiszen a Toyota Prius kérhető ilyen tetővel. Az egyetlen baj egyelőre a hatékonyság, ugyanis ezzel a megoldással csak álló helyzetben tölthető az autó akkumulátora, ráadásul egy nap alatt 6 kilométernyi töltöttséget képes csak visszatáplálni, már amennyiben napsütéses idő van.

Ezen a hatékonyságon javítana az a rendszer, amelyet a Toyota most tesztel Ázsiában. Ennél a konstrukciónál nem csak a tetőt borítják napelemek, hanem a motorháztetőt és a hátsó ablakokat is. Ezek a Sharp által szállított panelek ráadásul jóval nagyobb teljesítményűek, mint az eddig alkalmazott megoldás, ami viszont még ennél is jobb, hogy menet közben is tölthető velük az autó akkumulátora. Az eddigi mérések azt mutatják, hogy így már akár 40 kilométer is visszanyerhető napsütéses időben, ami például a városi ingázáshoz elég lehet, ezzel létrehozva a költségmentes közlekedést kisebb távokon.