Nagy részesedést szerzett Szaúd-Arábia a Pagani márkában

Szaúd-Arábia mintegy 30 százalékos részesedést szerzett a Pagani márkában, ezzel a sportkocsi gyártó egyik legnagyobb befektetőjévé válva. Az irányítás továbbra is marad Horacio Pagani kezében.

A kimondottan egzotikus szupersportkocsikat gyártó Pagani nem ismeretlen a gazdagabb országokban, így Szaúd-Arábia útjain is látni belőlük szép számban. Talán ezért is fogant meg az ország vezetőségének a fejében, hogy ideje lenne nagymértékű részesedést szerezni márkában, ami most meg is történt.

Szaúd-Arábia Állami Befektetési Alapja (PIF) ugyanis mostantól 30 százalékos részesedéssel bír a Pagani márkában, ezzel maga mögé taszítva az eddigi legnagyobb befektetőket, az olasz Nicola Volpit és Emilio Petronet. A többségi tulajdon továbbra is a Pagani család birtokában marad, a vezetést pedig ugyan úgy Horacio Pagani látja el a későbbiekben is.

A PIF jelenleg a világ egyik meghatározó befektetési alapja, mely főként amerikai részvénytársaságokba fektet tőkét (eddig 15,94 milliárd dollárt), de nem vet meg olyan autógyártókat sem, mint például a Tesla vagy a Lucid.