Nagy divat lett a különleges, történelmi jelentőséggel bíró rendszám Ausztráliában

Az első rendszámot birtokolni mindig nagy megtiszteltetés, így érthető, hogy Dubajban rendszeresen többmillió dollárért cserélnek gazdát az alacsony megjelölésű plakettek. Azt viszont kevesen tudják, hogy Ausztrália is élen jár ebben a műfajban.

A különleges rendszámtáblákkal üzletelés nagy biznisz Dubajban, ahol egy-egy liciten kisebb országok éves költségvetését hajlamosak egyesek elkölteni, csak hogy az ő autójukon legyen a legkisebb számozással ellátott rendszám. Azért Ausztrália sem panaszkodhat, ott is millió dollárokban mérik a komoly múlttal rendelkező darabokat. Főleg Victoria államban divat ez, ahol most például az 1-es számú táblácskát sikerült lencsevégre kapni egy Mercedes-AMG C43 kombin.

A rendszám értéke a jelenlegi becslések szerint 2 millió dollárra tehető, a különlegessége pedig az, hogy a kibocsátása után (1932) nagy vita kerekedett a helyi vezetők között, hogy kit illet meg, ám a békesség érdekében inkább senki sem kapta meg, hanem egy széfben őrizgették hosszú éveken keresztül. Mindezek után 1984-ben egy aukción értékesítették, ahol 127 ezer dollárt kapott érte az állam, majd az új gazdája egy Saab 9000 Turbo-ra szerelte fel.

A későbbiekben a rendszám többször is gazdát váltott, látható volt Ferrarikon, Rolls-Royce modelleken és pár Porsche 911 generáción is, ám az utóbbi időkben (valószínűleg egy újabb tulajdonos miatt) már inkább Mercedes-AMG típusok hordhatták a megtisztelő táblát.

Érdekesség, hogy Ausztráliában fut még a 2-es rendszám is, ráadásul egy családi BMW-n. A 2-6 közötti rendszámokat anno kormányzati autókon lehetett látni, ám egy ideje már ezeket is értékesítették, így ma már a civil autózásban játszanak megkülönböztető szerepet.