Motor nélküli négykerekűt villantott a Hyundai

A Hyundai Soapbox konstrukció alapvetően sportolási céllal készült el, de ennél azért jóval többre hivatott. A jövő formatervezői irányzatát mutatják be vele.

Az már teljesen megszokott, hogy egy gyártó előáll valami egészen elképesztő koncepció autóval, hogy fitogtassa a technológiáért vagy éppen a dizájnért felelős részleg tudását. Most a Hyundai azonban még az eddig látottaknál messzebb ment a tanulmányok terén.

Bemutattak ugyanis egy négykerekű koncepciót, amiben se motor se elektronika nem található. Nem azért, mert még csak „statikus” bemutatót terveznek vele, ugyanis a Soapbox Concept mozgóképes, persze a maga előre meghatározott módján.

Soapbox-nak, azaz szappanosdoboznak azokat a négykerekűeket nevezik, amik ugyan irányíthatók, de nem rendelkeznek semmiféle meghajtással. Egyszerűen a gravitációra bízzák a dolgot, azaz lejtmenetben versenyeznek velük Amerikában és mostanság már Európában is.

Tehát új sportágban próbálja ki magát a Hyundai? Részben igen, részben pedig nem. A Soapbox Concept ugyanis többre hivatott, mint az egyszerű versenyzés, a gyáriak ezzel mutatják be a jövő formai dizájn irányzatát, amit egyébként már a 45 Concept tanulmányautóval is beharangoztak hónapokkal ezelőtt.

Egyre valószínűbb tehát, hogy a jövőben a Hyundai a letisztult felületek és az éles vonalak felé fordul. Persze, talán nem kell olyan bot egyszerű megoldásokra gondolni, mint például a Tesla Cybertruck, de mindenképpen érezhető lesz a stílusváltás, ha átállnak a tervek éles alkalmazására a koreaiak.