Mindenki nyugodjon le – megint esik a hó

Néhány tipp az elindulás előtt

  1. Hagyjunk elég időt az autó kiolvasztására! Ehhez nyugodtan használhatjuk akár a légkondit is.

+Tipp: Fújjunk egy kis WD-40-et a zárakra, hogy megóvjuk őket a befagyástól!

  1. Az időjárási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel vezessünk, és mindig tartsuk a követési távolságot!

+Tipp: Fékpróbát is végezhetünk, hogy felmérjük a kerekek tapadását – természetesen csak akkor, ha ezzel nem veszélyeztetünk senkit.

  1. Ne felejtsük el feltetetni a téli gumit és utántölteni a téli szélvédőmosó folyadékot!
  2. Ha szükséges, induljunk kettesből!
  3. Készüljünk fel minden eshetőségre! Ha hosszabb útra indulunk, legyen nálunk meleg ruha, víz, takaró, elemlámpa, gyufa és meleg ital, valamint ne feledkezzünk meg az autós telefontöltőről sem!

Mindezek mellett fontos, hogy megjegyezzük: minél kisebb a kocsi tapadása, annál finomabb mozdulatokra van szükség vezetéskor. Ezért télen óvatosabban fékezzünk, illetve vigyázva, finom pedálkezeléssel, lehetőleg egyenes kormányállással induljunk el! Kerüljük a hirtelen manővereket!

Ha mégis megtörténik a baj

Ha egy kanyarban alulkormányzott lesz a kocsink, fontos, hogy ne tekerjük tovább a kormányt. Inkább tartsuk meg, és egy kicsit fékezzünk!

Ha egy kanyarban túlkormányzott lesz az autónk, akkor a fékezés csak ront a helyzeten. Ilyenkor általában a csúszás irányába történő gyors ellenkormányzás segíthet rajtunk.

A fenti esetek gyakorlására érdemes felkeresnünk egy vezetéstechnikai pályát, ahol biztonságos körülmények között tapasztalhatjuk meg, mi várhat ránk a téli hónapokban. Költségkímélő megoldás lehet, ha egy üres parkolóban gyakorolunk!