Minden eddiginél gyorsabb töltőt mutattak be, csak éppen még az autók nincsenek felkészítve rá

Megérkezett a gyorstöltők harmadik generációja, a CHAdeMO 3.0, mellyel már akár 500 kW-os töltési teljesítmény is elérhető lenne a villanyautóknál. Lenne, ha azok bírnák ezt a teljesítményt.

Az elektromos autók elég gyors fejlődést diktálnak, ám van egy másik ágazat, ami ennél gyorsabban fejleszti a rendszereket: ez bizony a gyorstöltők ipara. Bemutatkozott ugyanis a technológia harmadik generációja is, mely CHAdeMO 3.0 néven kapott szabadalmat.

Az új rendszer 500 kW-os teljesítményt képes elérni, ám ehhez már folyamatos hűtést igényel a csatlakozó és a kábel is, amit vízzel megtöltött bevonattal biztosítanak a gyártók. A lényeg viszont, hogy ezzel a teljesítménnyel már elérhető lenne, hogy a jelenlegi akkumulátorok akár percek alatt is feltöltődjenek. A baj azonban az, hogy nem ekkora energia „dózisra” lettek a mai elektromos autók megtervezve és nem is bírnák ki a vele járó megpróbáltatásokat.

Szerencsére a gyengébb rendszerekkel is kompatibilis a CHAdeMO 3.0, tehát nyugodtan rá lehet majd dugni a mostani rendszerekkel ellátott járgányokat is, csak éppen az extrém gyors töltésből nem érzékelünk majd semmit. Autóipar, te jössz!