Milyen autóval járnak a legfontosabb emberek?

A nagy embereknek általában nagy autó dukál, és a Kennedy-gyilkosság óta egyetlen fontosabb vezető sem megy sehova alapos – és költséges – védelem nélkül. Ebbe természetesen a hatalmas pénzekért megvásárolt, speciális autó is beletartozik, amelyhez gyakran több mint tucatnyi testőrkocsi is járul. Az elnöki autók feladata kettős: gondoskodniuk kell az államfőknek általában kijáró luxusról, és védeniük kell őket az esetleges veszélyektől, támadásoktól. Nézzük meg, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban a legfontosabb hazai és külföldi vezetők esetében.

obama-presidential-cadillac-limousine_4-750112Barack Obama: Az amerikai elnök robusztus, páncélozott Cadillacjét sokan csak a „The Beast” (Szörnyeteg) néven emlegetik, és a márka DTS limuzinjának egyénien módosított és megerősített változata. Az autó bombaálló, ajtaját tizenöt centis páncélréteg borítja, ablakán természetesen golyóálló üveg van. Ezen kívül általában 20 további limuzinból és tucatnyi motorkerékpárból álló konvoj is kíséri a világ biztonságára valószínűleg legjobban ügyelő vezetőjét. Az autó árát 300 ezer dollárra (kb. 70 millió forint) becsülik.

queenII. Erzsébet brit királynő: Az uralkodót sofőrei különféle páncélozott járművekkel szállítják protokolleseményekre, ezek közül a leggyakrabban két egyéni Bentley modellt használnak, amelyek 2002-ben készültek a királynő aranyjubileuma alkalmából. Ezek az autók a hagyományos Bentley-knél hosszabbak és magasabbak, úgy vannak megtervezve, hogy a királynő felállhasson bennük, mielőtt kilép a kocsiból, és természetesen biztosítottak golyók és robbantás ellen. Érdekesség, hogy a magas fogyasztású uralkodói luxusautók 2009 óta bioüzemanyaggal működnek.

popeFerenc pápa: A Vatikán 2011-ben pályázatot írt ki egy „zöld” pápamobil megtervezésére, végül XVI. Benedek egy elektromos meghajtású Renault-t kezdett el használni a korábbi Mercedesek helyett. Utódja, Ferenc pápa azonban az általa hirdetett szerény életvitel részeként egy olcsó, használt 1984-es Renault 4-esre váltott, amelyet egy olasz paptól kapott. Külföldre azonban biztonsági okokból a megszokott fehér golyóálló Mercedesben utazik.

merkelAngela Merkel: A német autógyárak szinte mindegyike, így a BMW, az Audi, a Volkswagen is biztosít speciális páncélozott limuzinokat a mindenkori kancellár számára, ők azonban rendszerint a Mercedeseket részesítik előnyben. Ez alól Angela Merkel sem kivétel, neki egy átalakított Mercedes S600 limuzin a kedvence, amelynek rendszáma stílszerűen 0-1.

OVOrbán Viktor: A magyar állam fontosabb emberei, így a korábbi miniszterelnökök is, hagyományosan Audi A8-asokkal közlekedtek, Orbán Viktor azonban a limuzinok luxusa helyett inkább a kényelmes mikrobuszokat részesíti előnyben. Jelenleg egy Volkswagen Multivant használ, amelyet a Terrorelhárítási Központ (TEK) havi 200 ezer forintért bérel. A kocsi konkrét típusát szintén a TEK választotta ki, az utastérben a miniszterelnök egy lehajtható asztalon dolgozni is tud.