Megúszta a csődöt a Spyker – eddig…

Kikerült a csődeljárás alól a holland Spyker sportkocsigyártó – ennek ellenére még közel sem biztos, hogy talpon marad a márka.

Egykoron szebb napokat látott a holland Spyker sportkocsigyártó. Egy időben még Forma–1-es csapatot is üzemeltettek, az egykori Jordan istálló maradványait vették át, és bár nem arattak örök emlékezetű sikereket, azt azonban a javukra kell írni, hogy azért legalább pontot sikerült szerezniük.

Ugyanakkor a gazdasági világválság óta egyre komolyabb problémákkal küzdött a cég, amely végül tavaly év végén csődöt jelentett, mivel nem tudta kifizetni több beszállítóját és hitelezőjét. A csődeljárás keretében hosszas egyeztetés kezdődött a hitelezőkkel, amelynek eredményeképp a napokban megszületett egy olyan egyezség, amelynek lényege tulajdonképpen az, hogy a tartozások nagyjából egyharmadát rendezi a cég, ezért cserébe időt kap talpra állni. A befektetők és hitelezők számára mindez azért tűnt elfogadható megoldásnak, mivel a Spyker teljes vagyona sem fedezett volna sokkal nagyobb részt az adósságokból.
A cég számára most igencsak lényeges kérdés, hogy olyan befektetőt vagy szakmai partnert találjon, amelynek segítségével esélye lehet ismét megerősödni. Állítólag egy amerikai repülőgépipari cég érdeklődik a vállalat iránt, amellyel elektromos autókat gyártanának, vélhetően továbbra is Spyker néven.